logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közös dél-koreai-amerikai-japán tengeri hadgyakorlat kezdődött

Közös dél-koreai-amerikai-japán tengeri hadgyakorlat indult pénteken a Koreai-félsziget keleti partjainál, egy nappal azt követően, hogy Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát lőtt ki Dél-Korea irányába.

Az egynaposra tervezett műveletet nemzetközi felségvizeken tartják, céljuk pedig egy esetleges észak-koreai tengeralattjáró-fenyegetésre – beleértve a tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták elhárítását – adott válasz összehangolása és finomítása – áll a dél-koreai hadi tengerészet közleményében.

A hadgyakorlaton részt vesz a Ronald Reagan amerikai nukleáris repülőgép-hordozó is, amely a múlt héten ért Dél-Korea partjaihoz, s már bevetették a héten korábban tartott, dél-koreai-amerikai hadgyakorlaton.

A Ronald Reagan amerikai repülőgép-hordozó a dél-koreai haditengerészettel tartott közös hadgyakorlaton (Fotó: MTI/Dél-koreai haditengerészet/Yonhap)

Csütörtökön – röviddel azután, hogy Kamala Harris amerikai alelnök befejezte látogatását a térségben – Észak-Korea Phenjan közeléből ballisztikus rakétát lőtt ki Dél-Korea irányába.

A rakéták Hamada Jaszukazu japán nemzetvédelmi miniszter közlése szerint mintegy 300 kilométert repültek 50 kilométeres maximális magasságot elérve.

Harris élesen bírálta Phenjan diktatúráját, törvénytelen fegyverkezési programját, és hangoztatta, hogy ezekkel Phenjan veszélyezteti a térségben a békét és a stabilitást.

Észak-Koreából szerdán is elindítottak két kis hatótávolságú ballisztikus rakétát, miközben Harris Japánban tartózkodott, egyet pedig még vasárnap, mielőtt az amerikai alelnök elindult a térségbe. Dél-koreai tisztségviselők a múlt héten azt közölték, több jel mutat arra, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható rakéták tesztkilövésére készül.

(Fotó: MTI/Dél-koreai haditengerészet/Yonhap)

A kommunista állam idén rekordszámú rakétatesztet hajtott végre, miközben továbbra sem hajlandó felújítani a phenjani nukleáris programról szóló megbeszéléseket az Egyesült Államokkal. Japánban és Dél-Koreában összesen mintegy 80 ezer amerikai katona állomásozik.

Ajánljuk még