logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Drágulás várható a német állami vasútnál

| Szerző: hirado.hu
A német állami Deutsche Bahn vasúttársaság téli menetrendjének decemberi érvénybe lépésével áremelésre készül – számolt be a Tagesschau híroldala a társaság csütörtöki bejelentése alapján. A német állami vasút Németország legnagyobb áramfelhasználója, melyet az energiaárak emelkedése igen érzékenyen érintett. Előzetes kalkulációk azt mutatják, hogy jövőre a villamos áram költsége 2 milliárd euró (kb. 840,4 milliárd forint)  többletköltést jelenhet majd a társaságnak.

Németországban december tizenegyedikétől drágul a vonatjegyek ára az intercity és az intercity-express vonalakon, ezáltal az úgynevezett „rugalmas-jegy” ára – amely az utazás megkezdése előtt sztornírozható –, átlagosan 6,9 százalékkal emelkedik.

A huszonöt, ötven és száz utazásra alkalmas bérletek és zónázó vonatok bérleteinek ára pedig 4,9 százalékkal drágul a német híroldal értesülései szerint.

A német állami vasút Németország legnagyobb áramfelhasználója, melyet az energiaárak emelkedése igen érzékenyen érintett. Előzetes kalkulációk azt mutatják, hogy jövőre a villamos áram költsége 2 milliárd euró (kb. 840,4 milliárd forint)  többletköltést jelenhet majd a társaságnak.

A kedvezményes és szuper-kedvezményes bérletárak nem változnak, a tervek szerint továbbra is elérhetőek maradnak 17,90 illetve 21,90 euróért, ami átszámolva kb. 7 500 és 9 200 forintba kerül. A másodosztályú helyjegy ára sem változik, így 4,50 eurót, azaz 1890 forintot fizethet érte aki igénybe veszi a szolgáltatást.

Kapcsolódó tartalom

Magas infláció, majd áremelés

A Deutsche Bahn vasúttársaság a magas inflációval magyarázta az áremelések szükségességét.

Mint sok más cég a vasút is kénytelen reagálni a masszív drágulásra, amely a gazdaság minden terén tapasztalható, azonban a megemelt árak jóval az aktuális, 8 százalékos inflációs ráta alatt maradtak – mutatott ár a Tagesschau.

A zónázó vonatok esetében a Német Tarifaszövetség már szeptember elején bejelentette, hogy átlagosan 4 százalékos emelést fog végrehajtani.

A téli menetrend december 11-étől lép életbe, a jegyek pedig október 12-től foglalhatók, így aki december tizedikéig foglal helyet, még a kedvezményesebb áron teheti ezt meg.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Paul Zinken)

Ajánljuk még