logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vlagyimir Putyin pénteken írja alá a megszállt ukrajnai területek elcsatolásáról szóló megállapodást

| Szerző: hirado.hu
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kremlben rendezett ünnepség keretében aláírja a megállapodást négy délkelet-ukrajnai terület Oroszországhoz csatlakozásáról – jelentette be csütörtökön az elnök szóvivője. Az ünnepséget helyi idő szerint 15 órakor (magyar idő szerint 14 órakor) tartják. A dokumentumokat mind a négy kelet-ukrajnai terület vezetőjével aláírják, ahol népszavazást tartottak, és a lakosok kérelmezték a csatlakozást az orosz hatóságoktól – mondta Peszkov, aki ismertette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet is tart az eseményen. Ukrajna négy, orosz erők által ellenőrzött régiójában az oroszok által támogatott tisztviselők azt mondták, hogy a népszavazásokon a lakosság elsöprő többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott. Ugyanakkor Ukrajna és a Nyugat „csalásnak” minősítette a népszavazás eredményét. Azonban Vlagyimir Putyin az elfoglalt területek elcsatolásáról tartott beszédében világossá tette, hogy Oroszország készen áll arra, hogy akár nukleáris fegyverekkel is megvédje országának területi egységét.

 

A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy pénteken nagyszabású rockkoncertet is rendeznek a moszkvai Vörös téren, ahol már felállítottak egy hatalmas videóképernyős tribünt, amelyen óriásplakátok hirdetik: „Donyec, Luhanszk, Zaporizzsja, Herszon – Oroszország!” Mint írták, Peszkov arról nem beszélt, hogy az orosz elnök megjelenik-e a koncerten, ahogyan 2014-ben tette, miután Oroszország bejelentette, hogy annektálta Ukrajna Krím félszigetét. A portál hangsúlyozta, hogy Putyin a múlt heti beszédében nyilvánosan támogatta az annektálási terveket, amelyben több százezer orosz tartalékos behívását is bejelentette, és arra figyelmeztetett, hogy szükség esetén atomfegyvert is bevethet az orosz terület védelmére.

A részleges mozgósítás bejelentését követően azonban orosz férfiak tízezrei indultak Finnország felé, hogy elmeneküljenek a sorozás elől. A Reuters rámutatott, hogy a jelenségre válaszolva Finnország csütörtökön közölte, hogy péntektől lezárja a határait a turistavízummal érkező oroszok előtt.

Kapcsolódó tartalom

A Reuters arra is kitért, hogy az orosz parlament felsőháza akár már október 4-én mérlegelheti a négy régió beiktatását, amiről a felsőház vezetője beszélt. A lap szerint azonban az annektálni kívánt területeken folyamatosak a harcok. Egyes katonai források szerint az ukrán hadsereg újabb súlyos csapást mérhet az oroszokra Donyeck tartomány északi részén, Lymannál, ahol fokozatosan bekerítik az ellenséget. Mint írták, amennyiben az ukrán csapatok beveszik a tartomány északi részét, azzal utat nyithatnak a továbbnyomulásnak, és olyan területeket foglalhatnak vissza, amelyeket Oroszország éppen most csatolna a föderációhoz.

Kapcsolódó tartalom

„Egyre bizonytalanabbnak tűnik az orosz erők helyzete Lymanban, mivel az ukrán csapatok hamarosan elkerítik őket” – idézte Carl Bildt volt svéd miniszterelnök Twitter-bejegyzését a portál. A svéd politikus azt fejtegette, hogy egy újabb, fájdalmas vereség előtt állhat az orosz hadsereg, az ukrán vezetés pedig egyelőre nem hozta nyilvánosságra a lymani helyzetet.

A lap hozzátette: az orosz védelmi minisztérium azonban egy nappal korábban az ukrán kommunikációnak ellentmondó tájékoztatást adott, miszerint a Lyman elleni ukrán offenzíva meghiúsult, 70 ukrán katona pedig életét vesztette.

Nukleáris fenyegetés

A Reuters felidézte, az orosz kormányzati tisztviselők kijelentették: a négy ukrajnai régió Moszkva nukleáris ernyője alá fog tartozni, miután hivatalosan beépülnek Oroszországba.

Kapcsolódó tartalom

Ezzel szemben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán erők nemzetközi támogatását kérte az annektálás ellen. Az elmúlt napokban Nagy-Britannia, Kanada, Németország és Törökország –vezetőivel is folytatott tárgyalásokat.

Ezzel együtt az USA arról tett bejelentést, hogy további 1,1 milliárd dollár értékű fegyvercsomagot biztosít Ukrajna számára, amely 18 nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer-kilövőt, kísérő lőszert, különféle típusú ellendrón rendszereket és radarrendszereket tartalmaz.

A bejelentés szerint az Egyesült Államok katonai támogatása 16,2 milliárd dollárra emelkedik.

A kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Pavel Bednyakov)

Ajánljuk még