logo

Műsorújság

Fontos

Kubatov Gábor: Mérhetetlenül riasztó a baloldali polgármesterek teljesítménye

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rakusan: Nem irányul Szlovákia ellen a cseh határellenőrzések felújítása

Nem Szlovákia elleni lépés, hogy szerda éjféltől Csehország ideiglenesen rendőri ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határátkelőhelyen – jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter szerda éjfélkor a dél-morvaországi Hodonínban tartott sajtótájékoztatóján.

Vít Rakusan ezzel Eduard Heger szlovák kormányfő keddi nyilatkozatára is reagált, aki bírálta a cseh fél intézkedését. Szerinte a probléma gyökereit Magyarországon, a schengeni határokon kell keresni.

Jelezni akarjuk az embercsempészeknek, hogy akadályokba ütköznek” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Csehország a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális migránsok behatolását az országba.

Kapcsolódó tartalom

Határozottan nem célunk, hogy megnehezítsük a cseh vagy szlovák állampolgárok életét. Határozottan nem Csehország erőfitogtatásáról van szó Szlovákia felé. Egyetlen célunk van: jelezni az embercsempészeknek, akik igazi, az emberi szerencsétlenséggel üzletelő bűnözők, hogy léteznek akadályok. Ebben a pillanatban az akadályokat objektív módon a cseh-szlovák határon felújított ellenőrzések jelentik” – fejtette ki újságírók előtt Vít Rakusan.

A cseh rendőrség a zöldhatárt is ellenőrizni fogja. Kivételt képeznek a mezőgazdasági és erdei munkások, vadászok vagy halászok, akik munkájukat a határvidéken végzik.

Kapcsolódó tartalom

Martin Vondrásek cseh rendőrfőkapitány korábbi közlése szerint az ellenőrzésekben 500 rendőr és 60 vámtisztviselő vesz részt, akik 12 órás műszakokban váltják majd egymást. A költségeket a rendőrség 20 millió koronára (332 millió forintra) becsülte. Az illegális határátlépés akár 50 ezer koronával (825 ezer forinttal) is büntethető.

A cseh rendőrség az év eleje óta 12 ezer illegális migránst vett őrizetbe, ami lényegesen magasabb szám, mint 2015-ben, amikor Európán migrációs hullám söpört végig. A határsértők többsége szíriai. Őrizetbe vettek 125 embercsempészt is, ami szintén többszöröse az elmúlt évek átlagának.

Ajánljuk még