logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Olaszországból érkező illegális hulladékkal kereskedő bűnbandát leplezett a szlovén rendőrség

A szlovén rendőrség büntetőeljárást indított több szlovén és olasz állampolgár, valamint két szlovén vállalat ellen Olaszországból illegálisan Szlovéniába szállított hulladék miatt – közölte a koperi rendőrség csütörtökön.

A nemzetközi akcióban olasz és szlovén rendőrök vettek részt az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködést koordináló Európai Rendőrségi Hivatallal (Europol) együttműködve.

A közlemény szerint a hatóságok 24 gyanúsítottnál és 12 olyan cégnél tartottak házkutatást, amelyek a gyanú szerint különféle módon – az illegális szemét előállításán át a feldolgozásig és szállításig – a hulladékellátási láncban tevékenykedtek. A vizsgálat szerint 400 ezer euró haszonra tettek szert.

A nyomozást 2019-ben és 2020-ban folytatták le, és megállapították, hogy a bűnözői csoport hulladékkezelő társaságokat üzemeltetett, amelyek Olaszországban ipari csarnokokban tárolták a szemetet, majd hamis dokumentumokkal nagy mennyiségben Szlovéniába, Horvátországba és Magyarországra juttatták el.

A rendőrség szerint a csoport kommunális és speciális hulladékot dolgozott fel és szállított külföldre, amely vegyes hulladékból, gumiból, műanyagból, bőrből és veszélyes hulladékból állt.

A közös vizsgálat több mint 70 illegális hulladékszállítmányt talált, amelyekből 1700 tonna hulladék került illegálisan lerakásra. Szlovéniában Divaca közelében, a természetben hozták létre az illegális hulladéklerakókat.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még