logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megtörténhet az elképzelhetetlen: a mobilhálózatok elszállására készülnek Európa-szerte

| Szerző: hirado.hu
Az áramszünetek, illetve az energiaracionalizálás miatt Európa mobilhálózatainak egy része elszállhat a télen – figyelmeztetnek a szakértők. A távközlési vállalatok már több országban jelzőtüzet gyújtottak, hiszen hiába az akkumulátorok, ha a tervezett vagy rendkívüli kimaradások alól nem mentesítik a mobiltornyokat, akkor milliók maradhatnak telekommunikációs lehetőségek nélkül a régióban.

 

Miközben Európai Bizottság kereskedelmi korlátozásokat is tartalmazó nyolcadik szankciós csomag elfogadására tett javaslatot Oroszországgal szemben, a korábbi hét megszorító intézkedés már így is jelentős mértékben sújtja az Európai Uniót.

Az áram- és gázárak elszállása jelenleg a legcsekélyebb problémának tűnik, sokkal nagyobb gondot okozhat, hogy egyes európai országokban nincs elegendő mennyiségű energia a tél átvészelésére. Az Északi Áramlat vezetékeket ért támadás miatt pedig könnyen lehet, hogy a fűtési időszakban nem érkezik több földgáz Oroszországból a kontinensre, ami tovább növeli az áramhiány esélyét.

A Reuters beszámolója szerint a távközlési ágazat tisztviselői attól tartanak, a kemény tél próbára teszi az európai infrastruktúrát, és arra kényszeríti majd a szolgáltatókat, illetve kormányokat, hogy takarékossági megoldásokkal próbálják meg enyhíteni az energiaválság hatásait. Ennek legnagyobb elszenvedői pedig a távközlési iparág és a stabil mobilhálózathoz szokott emberek lehetnek.

Jelenleg számos európai országban nincs elegendő tartalékrendszer a széles körű áramkimaradások kezelésére

– közölte négy távközlési vezető a hírügynökséggel. Szakvéleményük szerint ez a mobiltelefon-szolgáltatás kiesésének lehetőségét vetíti előre.

Az Európai Unió leginkább érintett országai, köztük Franciaország, Svédország és Németország, igyekeznek biztosítani, hogy a kommunikáció akkor is folytatódhasson, ha az áramkimaradások miatt a területükön szétszórt több ezer mobilantennára telepített tartalék akkumulátorok is lemerülnek.

Európában közel félmillió távközlési torony található, melyek többsége körülbelül 30 percig működtethető akkumulátorról.

Franciaországban kivételt kérnek

Franciaországban a helyzetet súlyosbítja, hogy több atomerőművet is leállítottak karbantartás miatt. Az Enedis energiaszolgáltató által előterjesztett terv a legrosszabb esetben akár kétórás áramkimaradásokkal is számol – ismertette két közeli forrás.

Az általános áramkimaradások az ország egyes részeit érintenék, váltakozva. Az olyan alapvető szolgáltatási intézményeket, mint a kórházak, a rendőrség és a kormányzati épületek, ez nem érinti – tették hozzá.

A francia kormány, a távközlési szolgáltatók, az Enedis és az állami közműszolgáltató (EDF) a nyár folyamán tárgyalásokat folytattak a kérdésről – közölte a francia kormányzat.

Kapcsolódó tartalom

Az Orange, a Bouygues Telecom és az SFR mobilszolgáltatók érdekképviseleti csoportja a francia távközlési szövetség (FFT) a távközlési problémák miatt az Enedist hibáztatja, mivel nem mentesítette a mobiltornyokat az áramkimaradások alól.

Az energiaszolgáltató a Reutersnek adott

nyilatkozatában azonban azt írta, a rendkívüli áramszünetek esetét vizsgálva minden törzsvásárlót egyenlő elbánásban részesített, majd a hatóságokra irányította a felelősséget.

A vállalat szerint a hálózat egyes szakaszait el tudja különíteni a kiemelt ügyfelek, például kórházak, kulcsfontosságú ipari létesítmények és a hadsereg ellátása érdekében, de a helyi hatóságoktól függ, hogy a távközlési szolgáltatók infrastruktúráját felveszik-e erre a listájára.

Talán a télre javulnak az ismereteink a kérdésben, de nem könnyű elszigetelni egy mobilantennát (a hálózat többi részétől)” – mondta a francia pénzügyminisztérium egyik tisztviselője.

Svédországban, Németországban és Olaszországban is kongatják a vészharangokat

A svédországi és németországi távközlési vállalatok szintén aggodalmukat fejezték ki kormányuknak az esetleges áramkimaradások miatt.

A svéd távközlési szabályozó hatóság (PTS) együttműködik a szolgáltatókkal és a kormányzati szervekkel, hogy megoldást találjanak a problémára. Ennek keretében arról is tárgyalnak, mi történne az energiaracionalizálás esetén, azaz ha a spórolás érdekében az áramot „adagolni” kellene.

A szállítható üzemanyagtöltő állomások és mobil távközlési bázisállomások beszerzését a hosszabb áramkimaradások kezelésére a PTS finanszírozza – nyilatkozta a hatóság szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

Az olasz távközlési lobbi képviselői a Reutersnek elmondták, azt szeretnék, ha a mobilhálózatot mentesítenék minden áramszünet vagy energiatakarékossági leállás alól. Kiemelték, az ügyet az új olasz kormány elé tárják majd.

Az áramkimaradások növelik az elektronikai alkatrészek meghibásodásának valószínűségét, ha a a készülékek hirtelen megszakításoknak vannak kitéve – fejtette ki Massimo Sarmi, a távközlési lobbi vezetője korábban.

Európa elkényelmesedett

A Reuters információi szerint a Nokia és az Ericsson telekommunikációs vállalatok a mobilszolgáltatókkal együtt dolgoznak az áramhiány hatásainak enyhítésén. A távközlési vezetők szerint az európai távközlési szolgáltatóknak felül kell vizsgálniuk hálózataikat, hogy csökkentsék az extra energiafelhasználást, valamint energiatakarékosabb rádiókialakítások alkalmazásával korszerűsítsék berendezéseiket.

Az energiatakarékosság érdekében a távközlési vállalatok szoftvereket használnak a forgalomáramlás optimalizálására, a használaton kívüli tornyok „alvó üzemmódba” helyezésére, és a különböző spektrumsávok kikapcsolására.

A távközlési szolgáltatók a nemzeti kormányokkal is együttműködnek, hogy ellenőrizzék, vannak-e tervek a kritikus szolgáltatások fenntartására, mivel

egy hosszabb áramszünet esetén a vállalatok segítség nélkül nem tudják garantálni a tornyok zavartalan működését.

Németországban a Deutsche Telekom 33 000 mobiltoronnyal rendelkezik, mobil vészhelyzeti áramellátó rendszerei azonban egyidejűleg csak ezek kis részét képesek támogatni. Tartós áramkimaradások idejére a vállalat dízelüzemű aggregátorok bevetését tervezi.

Franciaországban mintegy 62 000 mobiltorony található, és az iparág nem lesz képes az összeset új akkumulátorral felszerelni – mondta Liza Bellulo, az FFT elnöke.

A probléma gyökerét az képezi, hogy az évtizedek óta szünetmentes áramellátáshoz szokott európai országokban többnyire nincsenek olyan tartalékgenerátorok, amelyek hosszabb időre biztosítanák az energiát a mobiltornyoknak.

Meglehet, Európa túlnyomó részén, ahol az áramellátás elég stabil és kielégítő, egy kicsit el vagyunk kényeztetve” – magyarázta egy távközlési iparági vezető.

Az energiatárolás területén talán kevesebb beruházás történt, mint más országokban

– ismerte be.

Ajánljuk még