Fontos

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Különleges hadgyakorlatot tartott Finnország

| Szerző: hirado.hu
Finnország szerint az orosz–ukrán háború tapasztalatai megmutatják, mennyire fontos, hogy egy hadsereg rugalmasan válaszoljon egy esetleges támadásra, ennek a képességnek egy fontos részét mutatták be a mostani gyakorlaton.

Évtizedek óta először zárt le egy főútvonalat a finn légierő, hogy harci repülőgépei rögtönzött kifutópályaként használják. A finn F/A–18 Hornet vadászgépek, valamint több tucat Hawk Mk. 51 kiképzőgép és más katonai repülőgépek szerdán fel- és leszállásokat hajtottak végre a közép-finnországi Joutsa közúti bázison közölte a finn légierő akadémiájának vezetője, Vesa Mantyla ezredes a Reutersnek.

A szerdai gyakorlatokat egy két kilométeres autópálya-szakaszon tartották, és mintegy kétszáz támogató személyzetet vontak be, ami több száz helyi lakost vonzott, hogy megtekintsék az eseményt. A légierő a gyakorlatokról megjegyezte, hogy a Hornetek pilótái egy „forró tankolási” gyakorlaton is részt vettek, a repülőgépet járó hajtóművekkel tankolták fel, hogy minél gyorsabban levegőbe emelkedjenek.

Míg Finnország rendszeresen tart légi gyakorlatokat tartalékos közúti támaszpontjairól amelyek az országban nagy távolságra fekszenek egymástól, hogy a hadsereg támadás esetén minél inkább szétszórni erőit , addig a Joutsa bázist évtizedek óta nem használták, mivel ahhoz a fővárosba, Helsinkibe vezető polgári használatban lévő főútvonal tartozik.

Mantyla ezredes szerint a bázisok most elég jó állapotban vannak, és napokon belül működőképessé tehetők. Felhívta a figyelmet, hogy az Oroszország által Ukrajnában cirkáló- és ballisztikus rakétákkal végrehajtott akciók bizonyítják, hogy a szétszórt műveletek koncepciója helyes.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még