Fontos

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elismerte bűnösségét a kémkedéssel vádolt házaspár

| Szerző: hirado.hu
Bűnösnek vallotta magát az a marylandi házaspár, amelyet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azzal vádol, hogy bizalmas információkat akar eladni egy idegen országnak az Egyesült Államok haditengerészetének nukleáris meghajtású tengeralattjáróiról. Életfogytiglan börtön várhat rájuk.

 

Az ügyészség szerint Jonathan Toebbe visszaélt minősített kormányzati információkhoz való hozzáférésével és többször is eladott részleteket a tengeralattjárók tervezési elemeiről és teljesítményjellemzőiről egy olyan személynek, akiről azt hitte, hogy egy külföldi kormány képviselője, de valójában egy beépített FBI-ügynök volt.

A feleségét pedig azzal vádolják, hogy őrt állt több előre megbeszélt helyen, ahol a titkos információkat tartalmazó memóriakártyákat hagytak hátra.

Kapcsolódó tartalom

Az információk egyike sem volt szigorúan titkos vagy titkos besorolású, a korábbi tanúvallomások szerint a harmadik, bizalmasnak tekintett kategóriába tartoztak.

A bírósági dokumentumokban nem nevezték meg azt az országot, amelynek el akarták adni az információkat, és a bíróságon sem hozták nyilvánosságra.

A házaspárra a maximálisan kiszabható életfogytiglani börtönbüntetés és százezer dolláros pénzbüntetés vár, bár az ügyészek a feleség, Diana Toebbe esetében a legenyhébb büntetést kérték.

Ha a bíróság nem fogadja el a megállapodást, a vádlottaknak jogukban áll visszavonni bűnösségüket. A házaspár otthonában tartott házkutatáskor az FBI ügynökei a tavalyi bírósági tanúvallomás szerint többek között egy szemeteszsáknyi aprított dokumentumot, és több ezer dollárnyi készpénzt is találtak.

Diana Toebbe ügyvédei egy 2021. decemberi meghallgatáson cáfolták, hogy a nő a letartóztatás elkerülése miatt fontolgatta a menekülést az Egyesült Államokból, a kivándorlási terv valódi indokaként az akkori elnök, Donald Trump iránti ellenérzést hozták fel.

A borítókép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még