logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

AEWA-főtitkár: Az államoknak közösen kell fellépniük a vándormadarak védelmében

Az államoknak közösen kell fellépniük a vándormadarak védelmében az egyes veszélyeztetett fajok teljes vonulási területén – mondta az Afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás titkárságának (AEWA) ügyvezető főtitkára csütörtökön este az M1-en.

Jacques Trouvilliez azon alkalomból beszélt minderről, hogy a héten Budapesten zajlik az 1995-ben létrejött AEWA nemzetközi konferenciája, amelynek célja, hogy elmélyítse a vándorló madarak védelmében összefogó 119 állam és a leendő tagok közötti együttműködést.

A szakember felhívta a figyelmet az AEWA természetvédelmi helyzetjelentésére, amelynek értelmében a víziszárnyasok negyven százaléka veszélyben van, vagy számuk folyamatosan hanyatlik, ugyanakkor – fűzte hozzá – a jelentés azt is megállapította, hogy az elmúlt évtizedekben az egyes fajok megmentését célzó emberi beavatkozások, intézkedések komoly eredményekkel járnak. A szakember szerint mindez azt mutatja, hogy az emberek igenis ki tudják javítani a korábbi hibákat, s képesek helyre billenteni a természet rendjét.

A sikerhez – mondta – a jóakarat és erőforrás mellett az országok közös fellépésére van szükség, hiszen a vándormadarak védelmében közösen kell fellépniük, s együtt kell működniük a különböző államoknak az egyes fajok teljes vonulási területén – jelentette ki a szakember.

Jacques Trouvilliez kitért rá: az elmúlt öt évtizedben, amióta madármegfigyeléssel foglalkozik, rengeteg – jelentős részben negatív – hatás érte a természet fontos részét képező madárvilágot, ezért az embereknek folyamatosan segíteniük kell a vándorló madarak zavartalan életét, szaporodásukat és vonulásukat.

Az AEWA konferenciájának keddi megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is felszólalt aláhúzva: Magyarország számára kiemelten fontos a vizes élőhelyek és a vízimadarak védelme; a védelemben részesülő területek az országnak ma mintegy 22 százalékát teszik ki, ennek több mint kétharmada pedig kifejezetten a madarak, azon belül a vízimadarak védelmét is szolgálja.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még