logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A végleges GDP-adatok megerősítették az amerikai gazdaság zsugorodását

| Szerző: hirado.hu
Csütörtökön volt esedékes, hogy az amerikai kormány közzétegye a negyedéves GDP értékének harmadik és egyben végleges becslését, valamint az elmúlt öt évre vonatkozó frissített növekedési adatokat. Az adatokból kiderült, hogy az amerikai gazdaság 0,6%-kal zsugorodott a tavasz folyamán – olvasható a Fox News cikkében.   

 

Közzétette az amerikai Kereskedelmi Minisztérium a negyedéves GDP értékének harmadik és egyben végleges becslését, valamint az elmúlt öt évre vonatkozó frissített növekedési adatokat – ezt a folyamatot évente végzi el.

Az USA gazdasága tavasszal már a második egymást követő negyedévben zsugorodott, és ezzel teljesültek az úgynevezett technikai recesszió kritériumai.

A GDP,  a gazdaságban előállított áruk és szolgáltatások legszélesebb körű mérőszáma éves szinten 0,6%-kal zsugorodott a második negyedévben – közölte a Kereskedelmi Minisztérium. Ez elmarad az eredetileg jelentett 0,9%-os csökkenéstől, és nem változott a második, 0,6%-os csökkenést jelző adathoz képest.

A gazdasági teljesítmény már az év első három hónapjában is csökkent, a GDP 1,6%-kal esett vissza,

ami a legrosszabb teljesítmény 2020 tavasza óta, amikor a gazdaságnak még a COVID okozta recesszióval kellett megküzdenie.

A recessziót technikailag két egymást követő negyedév negatív gazdasági növekedése határozza meg, és magas munkanélküliség, alacsony vagy negatív GDP-növekedés, csökkenő jövedelem, illetve lassuló kiskereskedelmi forgalom jellemzi – így fogalmazza meg a visszaeséseket nyomon követő Nemzeti Gazdaságkutató Iroda (NBER).

A növekedés egymás utáni visszaesésével a gazdaság megfelel a recesszió technikai kritériumainak, amelyhez a gazdasági tevékenység jelentős, a gazdaság egészére kiterjedő és néhány hónapnál hosszabb ideig tartó visszaesése szükséges. Az NBER – a félhivatalos döntőbíró – mégis több tényezőt mérlegel, amikor recessziónak nevezi a gazdaságot, és általában egy év is eltelik a döntés kihirdetése előtt.

Az NBER hangsúlyozta, hogy a GDP-nél több adatra támaszkodik annak megállapításakor, hogy recesszióról van-e szó, például a munkanélküliségre és a fogyasztói kiadásokra, amelyek az év első hat hónapjában erősek maradtak. Figyelembe veszi továbbá a gazdasági tevékenység esetleges visszaesésének mélységét is.

A Wall Streeten egyre nagyobb a félelem,

hogy a Federal Reserve (Fed), azaz a központi bankrendszer visszaesést fog kiváltani, mivel három évtizede leggyorsabb ütemben emeli a kamatlábakat, miközben a száguldó inflációval próbál felzárkózni.

A döntéshozók a múlt héten jóváhagyták az ötödik egymást követő kamatemelésüket, és agresszív módszert jelöltek ki a jövőbeli emelésekre. Jerome Powell, a Fed elnöke is elállt a „soft landing” ígéretétől – az infláció megfékezése és a növekedés eltiprása közötti kényes egyensúlytól –,

és arra figyelmeztetett, hogy az infláció elleni küzdelem gazdasági „fájdalommal” jár.

„A soft landing esélyei valószínűleg annyival csökkennek, hogy a politikának szigorúbbnak vagy hosszabb ideig korlátozónak kell lennie” – mondta Powell Washingtonban újságíróknak. „Ennek ellenére elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az inflációt visszavezessük a 2 százalékos szintre. Úgy gondoljuk, hogy az árstabilitás helyreállításának elmaradása sokkal nagyobb fájdalmat jelentene” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Yuki Iwamura)

Ajánljuk még