logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Razzia a pártszékházban: kampánypénzek ügyében nyomoznak az AfD-nél

| Szerző: hirado.hu
A berlini ügyészség szerdán délelőtt razziát tartott a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) berlini székházában – közölte a legnagyobb német ellenzéki párt sajtóosztálya. Az ügyészség elsősorban a volt pártelnök, Jörg Meuthen irányítása alatt a 2017-es választási kampány során elköltött pénzek eredete és felhasználása ügyében indított nyomozást. Az AfD kifogásolta, hogy a házkutatás bejelentés nélkül és még az előtt megtörtént, hogy egyáltalán feltették volna a pártnak a tisztázandó kérdéseket.

„A berlini ügyészség ma reggel házkutatást tartott az Alternatíva Németországnak központja helyiségeiben anélkül, hogy a pártnak előzetesen feltették volna a tisztázandó kérdéseket” – fogalmaznak a párt szerdán délben kiadott közleményében.

A Bild Online beszámolója szerint a berlini ügyészség egyelőre nem adott részletes tájékoztatást a házkutatásról.

Az ügyészségi vizsgálat a párt korábbi elnöke, a januárban lemondott Jörg Meuthen irányítása alatt végbement eseményekre irányult. Az ügyészség elsősorban az AfD 2016-os, 2017-es és 2018-as éves jelentését, illetve a 2017-es Bundestag-választási kampányban felhasznált pénzek elköltésének tisztázására szolgált.

A párt jelenlegi társelnökei, Alice Weidel és Tino Chrupalla azt kifogásolták, hogy a nyomozók bejelentés nélkül lepték el a párt berlini székházát.

Weidel szokatlan és rendkívül aránytalan intézkedésnek nevezte a bejelentés nélküli razziát, amellyel szerinte az volt az ügyészség célja, „hogy megfélemlítse az AfD-t, Németország legerősebb ellenzéki pártját”.

Kapcsolódó tartalom

Chrupalla hozzátette, „ha a főügyész előzetesen feltette volna a kérdéseit, akkor mi ennek megfelelő tájékoztatást adtunk volna, és rendelkezésére bocsátottuk volna a (kért) dokumentumokat”.

Kiemelt képen: Az Alternatíva Németországnak (AfD) párt zászlói a párt eredményváró rendezvénye előtt Berlinben, a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án (Fotó: MTI/EPA pool/Martin Divisek)

Ajánljuk még