logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Még vizsgálják az Északi Áramlat robbanásának körülményeit, de legtöbben úgy vélik, szabotázs történt

Óránként akár több millió köbméter gáz is távozhat a sérült Északi Áramlat vezetékeken. Ez még napokig is eltarthat, ugyanis hiába zárták el a csöveket, a már bennük lévő gáz a Balti-tengerbe szivárog. Közben továbbra is tartanak a vizsgálatok az esettel kapcsolatban, a legtöbben úgy gondolják, hogy szabotázs történt – hangzott el az M1 Híradójában.

Még több napon keresztül szivárogni fog a gáz az Oroszországot és Németországot a Balti-tenger alatt összekötő, sérült vezetékrendszerből – állítja a dán energiaügynökség igazgatója.

Rengeteg gáz szivárog ki. Talán több millió köbméter óránként. A csöveket kiürítik, de több napnak kell eltelnie, mire ez teljesen megtörténik” – mondta Kristoffer Büttzauw.

A nyomáscsökkenést elsőként az Északi Áramlat 2 vezetékrendszeren észlelték, hétfő hajnalban. Majd aznap este az Északi Áramlat 1 vezetékrendszeren is hirtelen süllyedni kezdett a nyomás. A dán és svéd szeizmológusok erős robbantásokat regisztráltak a szivárgások közelében.

Kapcsolódó tartalom

Svédország miniszterelnöke arról beszélt, hogy bár nem kifejezetten svéd vagy dán területek elleni támadásról van szó, de kormánya rendkívül komolyan veszi a történteket. Magdalena Andersson hozzátette: folyamatos kapcsolatban állnak a NATO-val és a szomszédos országokkal is.

A svéd hírszerzéstől és a dán kapcsolatainktól is kaptunk információkat. Ezek alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy ez valószínűleg egy szándékos cselekedet volt. Feltehetőleg szabotázsról van szó” – fogalmazott a svéd miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

A lengyel külügyminiszter kedden az Egyesült Államokban azt mondta, hogy az orosz hibrid háború lehet az oka annak, ami az Északi Áramlat vezetékekkel történt. Zbigniew Rau szerint vizsgálatot kell indítani az ügyben.

Az őszinteség megköveteli, hogy ne zárjuk ki a szabotázs lehetőségét. És ha ez történt, az azt jelentené, hogy valaki meg akarta félemlíteni a balti-tengeri államokat, amelyek Oroszország kivételével már mind NATO-tagok vagy NATO-aspiránsok

– mondta a lengyel külügyminiszter.

Rau hivatali elődje, Radek Sikorski egy meglepő bejegyzést tett közzé Twitter-oldalán. A volt lengyel külügyminiszter egy a gázszivárgást mutató fotó mellé azt írta: köszönjük, USA. A lap szerint a politikus ezzel arra utalt, hogy az Északi Áramlatokban kárt tevő balesetnek vagy támadásnak valamilyen köze lehet az Egyesült Államokhoz.

Többen is felhívták Joe Biden amerikai elnök egy februári, még a háború kirobbanása előtt tartott sajtótájékoztatójára a figyelmet, ahol az elnök arra utalt: ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, Amerika véget vet az Északi Áramlatnak.

Majd miután egy újságíró rákérdezett, hogyan is vetnének véget, hiszen a projekt Németország felügyelete alatt áll, Biden azt felelte: ígérem, hogy képesek leszünk rá.

Kapcsolódó tartalom

Biden külügyminisztere szintén megszólalt a történtekkel kapcsolatban. Antony Blinken azt mondta: az első jelentések szerint nem zárható ki a szabotázs lehetősége, de ezt egyelőre nem erősítették meg.

Tudomásom szerint a szivárgások nem lesznek jelentős hatással Európa energia-ellenállóképességére. Az Egyesült Államok nap mint nap azon dolgozik, hogy biztosítsa az energiabiztonságot Európa és az egész világ számára” – fogalmazott az amerikai tárcavezető.

Jelenleg mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat 1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat 2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembehelyezési eljárását.

Ajánljuk még