logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lezárult a népszavazás az oroszok által megszállt területeken

| Szerző: hirado.hu
Az Oroszországhoz tötrénő csatlakozás mellett voksolt a „népszavazáson” részt vett lakosok több mint kilencven százaléka az érintett területek többségében. A nyugati hatalmak közölték, hogy csakúgy, mint 2014-ben a Krím esetében, a népszavazást illegitimnek, az eredményét pedig érvénytelennek tekintik. A megszállt ukrajnai területek annektálása várhatóan nem tesz pontot az orosz-ukrán háború végére.

Az Oroszország által megszállt négy ukrajnai régióban arról számoltak be az oroszok által beiktatott tisztviselők, hogy a múlt pénteken indult „csatlakozási népszavazáson” a szavazók nagy többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött – írta a Reuters szerdán.

Kapcsolódó tartalom

Az Amerikai Egyesült Államok korábban arra szólította fel az ENSZ-t, hogy állásfoglalásban ítélje el Oroszország népszavazási kezdeményezését, amelyet álnépszavazásnak minősített, azonban az oroszok kitartottak a saját elképzelésük mellett. A lap kiemelte: a sebtében megszervezett szavazások öt napon át zajlottak Donyeck és Luhanszk keleti régióiban, valamint a délre fekvő Zaporizzzsjában és Herszonban, amelyek együttesen Ukrajna területének mintegy 15 százalékát teszik ki.

Kapcsolódó tartalom

A Reuters emlékeztetett: az USA egy újabb szankciós kört is előkészít Oroszország ellen, amennyiben az ténylegesen annektálja Ukrajna megszállt területeit. Ezen felül továbbá Amerika további 1,1 milliárd dolláros fegyvercsomagot tervez küldeni Ukrajna számára, amelyet hamarosan bejelentenek.

Közel százszázalékos támogatottság 

Az MTI a TASZSZ hírügynökség által közölt adatokra hivatkozva azt írta: az ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén a szavazók 93,11 százaléka, a szakadár Luhanszki Népköztársaságban 98,42 százaléka, a Donyecki Népköztársaságban a 99,23 százaléka, Herszon megyében pedig 87,05 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra a szeptember 23. és 27. között megtartott népszavazáson.

Mint írták, a részvételi arány a referendumon, az oroszországi szavazóhelyiségek adatait is beleértve a donyecki régióban 94,15 százalékos volt, 1 662 607 jogosult vett részt a szavazáson. A zaporizzsjai régióban a részvételi arány 85 százalékos volt, itt 541 093 ember, a donyeckiban 97,51 százalékos, 2 131 207 szavazó, a herszoniban pedig 78,86 százalékos, 571 001 ember részvétele mellett.

Az MTI kiemelte: a donyecki és a luhanszki régióban, ahol hasonló eseményen 2014-ben az önállósodás mellett döntöttek, arra a kérdésre kellett válaszolniuk a jogosultaknak, hogy támogatják-e „köztársaságuk” jogalanyként való belépését Oroszországi Föderációba. A Zaporizzsja és a Herszon megyében feltett kérdés arra vonatkozott, hogy a szavazó támogatja-e, hogy a terület elszakadjon Ukrajnától, önálló államot hozzon létre, és az Oroszországi Föderáció részévé váljon. A népszavazást az összes régióban már a szavazás harmadik napján érvényesnek nyilvánították, mert a részvétel mindenhol meghaladta az 50 százalékot.

Kapcsolódó tartalom

A hírügynökség kifejtette: a végleges részvételi arányt azon szavazók száma alapján állapították meg, akik a voksolás végéig felkerültek a szavazólistákra. Ezeket a listákat a régiókon kívüli szavazóhelyiségekben „a semmiből” állították össze, vagyis azok a választópolgárok kerültek fel rá, akik megjelentek a szavazáson és bemutatták a szükséges iratokat. A donyecki és a luhanszki régió február 24. után „felszabadított” területein előzetes szavazólistákat állítottak össze, amelyeket a voksolás folyamán frissültek, a nem regisztrál jogosultak érkezésével párhuzamosan.

A TASZSZ szerint a választásokat Oroszországén kívül öt kontinens 45 országának képviselői követték figyelemmel és mindannyian elismerték a népszavazás nyitottságát és magasszintű szervezését. Az ENSZ értésre adta, hogy nem tervezi hitelesítő misszió küldését a Donyec-medencébe. Vezető nyugati hatalmak közölték, hogy csakúgy, mint 2014-ben a Krím esetében, a népszavazást illegitimnek, az eredményét pedig érvénytelennek tekintik. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én – egy nappal a Donyec-medencei, valamint a Herszon és Zaporizzsja megyei népszavazás meghirdetése után – kijelentette, hogy Oroszország támogatni fogja e régiók lakóinak döntését, amelyet a szavazáson fognak meghozni.

Mint írták, Oleg Zacepa jogász, a szentpétervári választási bizottság elnökhelyettese és orosz megfigyelő a TASZSZ-nak azt mondta, a csatlakozási eljárás a népszavazás eredményének megállapítása után azzal folytatódik, hogy az érintett régiók felvételi kérelmet küldenek az orosz elnöknek. Ezt követően kerül az orosz parlament elé az erre vonatkozó, valamint a csatlakozási nemzetközi megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezet. Zacepa szerint az integráció folyamata egy-két évig is eltarthat. Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke bejelentette, hogy a kamara jövő keddre tűzi napirendre az ukrajnai régiók csatlakozásának kérdését.

Ajánljuk még