logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lecsapott Vietnamra a Noru tájfun, többen megsérültek

Lecsapott Vietnamra a Noru tájfun szerdán kora reggel, kiterjedt áradásokat és több ezer házban károkat okozva – közölte a helyi meteorológiai intézet.

A trópusi ciklon a kora reggeli órákban a tengerparti Quang Nam városnál érte el a szárazföldet, és Da Nang tartomány felé haladt tovább négyes kategóriájú viharként, óránként 117 kilométer sebességgel – olvasható a közleményben.

Kambodzsában is áradásokat okozott a tájfun, onnan tizenhat ember halálát jelentette a helyi katasztrófavédelem.

Vietnamból halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, de legalább kilencen megsérültek, miközben megpróbálták megerősíteni házaikat.

A vietnami meteorológiai hatóság arra figyelmeztetett, hogy az ország középső részein, Quang Tri és Quang Ngai tartományok között további heves esőzésekre kell számítani, becslések szerint 150-250 milliméternyi csapadékkal. Egyes helyeken az eső mennyisége elérheti a 300 millimétert, ami földcsuszamlásokat és hirtelen áradásokat okozhat.

A vihar miatt tíz repülőtér zárva maradt, a Vietnam Airlines állami légitársaság pedig közölte, hogy 148 járatot töröltek, ami összesen mintegy 14 ezer utast érint. Éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el az ítéletidő miatt.

A helyi hatóságok a vihar miatt kedden több mint 270 ezer katonát mozgósítottak, az emberek homokzsákokkal erősítették meg otthonaikat. A központi partvidék veszélyeztetett területein élő több százezer embert kimenekítették a vihar elől.

Egy férfi takarítja a Noru tájfun által leszakított faágakat (Fotó: MTI/EPA/Vietnami Hírügynökség)

A tengeren tartózkodó halászokat arra utasították, hogy a szárazföldön keressenek menedéket. 2006-ban egy tájfunt követően húsz halász holttestét találták meg, és több mint kétszáz örökre eltűnt a tengerben.

Hoi An turisták körében népszerű, festői óvárosa is víz alá került. A város egykor a selyemút egyik legfontosabb kikötője volt. A károk mértéke egyelőre nem ismert.

Előzőleg a ciklon vasárnap a legerősebb idei viharként csapott le a Fülöp-szigetekre, és legalább nyolc ember halálát okozta.

A tájfun várhatóan erejét veszti és eloszlik, amint átvonul a szárazföldön és eléri Közép-Vietnam hegyvidéki részének kávétermelő területeit.

Ajánljuk még