logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európa lassan belefullad saját szankcióiba, közben Brüsszel újabb büntetőintézkedéseket készít elő

Miközben már Európa leggazdagabb országai, így a németek is súlyos és tartós gazdasági nehézségekre számítanak az uniós szankciók következményeként, Brüsszelben már újabb büntetőintézkedéseket készítenek elő Oroszországgal szemben. Az M1-nek nyilatkozó elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió központjában fel sem merült a magyarországi nemzeti konzultációhoz hasonló kezdeményezés, vagyis a polgárok megkérdezése a szankciók következményeiről – számoltak be róla az M1 Híradójában.

A német gazdaság jövőbeli életképessége forog kockán, és fennáll annak az esélye, hogy a magas energiaárak maradandó károkat okozhatnak – hívta fel a figyelmet a német gazdasági miniszter. Erről a Tagesschau írt. Robert Habeck szerint a magas energiaárak miatt mindent latba kell vetni a munkahelyek és a befektetői kedv megóvásáért. Több német politikus pedig a gázárplafon bevezetésében látja a megoldást.

Németországban súlyos problémákat okoznak a szankciók, és az azok miatt drasztikusan megemelkedett energiaárak. A lakosság 40 százaléka fél attól, hogy télen nem vagy csak nehezen tudja kifizetni a gáz- és az áramszámlát. A németek az elszegényedés mellett attól is félnek, hogy elveszítik a munkahelyüket.

A segélyszervezetek ugyanakkor azt jövendölik, hogy egyre több lesz, egyre magasabb lesz azoknak a száma, akik a létminimumon vagy alatta élnek. Tehát, nagy nyomás nehezedik a politikai döntéshozókra, hogy segítő intézkedéseket hozzanak” – mondta Noll Katalin, a közmédia tudósítója.

A szankciók és a magas energiaárak miatt Németország mellett már több európai országban is tartottak tüntetéseket, a lakosságban egyre inkább nő a feszültség és az elégedetlenség.

Miközben balliberális politikusok és médiumok arról győzködik az embereket, hogy Oroszország már most megrogyott az embargós intézkedések miatt, a valóság az, hogy Európa belefullad a saját szankcióiba, Moszkva pedig többet keres rajtuk, mint amennyit a háborúra költ – erről írt a Magyar Nemzet. A lap szerint borúsak a kilátások, több országban gazdasági lassulásra, a munkanélküliség emelkedésére és recesszióra számítanak.

Közben Brüsszel egy újabb, immár a nyolcadik szankciós csomagon dolgozik. Az intézkedések érinthetik majd az információs technológiát és a gyémántipart, valamint bővítenék a globális fizetési rendszerből kiutasított bankok körét is.

Az újabb büntetőintézkedések tovább rontanák a már most is nehéz európai helyzetet – mondta Pócza István az M1-en. A Batthyány Lajos Alapítvány szakértője szerint ennek ellenére a bürokraták – az európai polgárok feje felett döntve – továbbra is elkötelezettek a szankciók mellett, miközben a lakosságnak egyre inkább elege van azokból.

Németországban is látszik egy trendforduló, bizony egy mérhető trendforduló látszik, az elemzésekből jól visszaköszön, hogy a lakosság egyre inkább elbizonytalanodik abban, hogy érdemes-e újabb szankciókat vinni, és most már abban is bizonytalanok, hogy a jelenlegi szankciók megfelelőek és hatásosak-e” – mondta a szakértő.

Brüsszelben fel sem merül, hogy megkérdezzék az emberek véleményét, mert annak birtokában már nem tudnák folytatni a szankciós politikát

– mondta el a véleményét Nagy Ervin a Kossuth Rádióban. A XXI. Század Intézet elemzője szerint ezzel szemben Magyarországon hamarosan nemzeti konzultáció lesz, és a magyarok elsőként mondhatják el a véleményüket a szankciókról.

Itt olyan fontos kérdésekről van szó, amiről a kormány úgy gondolja, hogy megkérdezi az állampolgárokat. Nyilvánvalóan az a célja, hogyha ezek a kérdések és az ezekre a kérdésekre adott válaszok megegyeznek az ő politikájával, akkor ezzel hatékonyabban tud fellépni az Európai Unióban” – mondta Nagy Ervin.

Kapcsolódó tartalom

Retteg a brüsszeli szankciópárti elit a magyar nemzeti konzultációtól, ugyanis ha a magyar példa ragadós lesz, akkor a teljes szankciós politika összeomolhat – erről az Origo írt. A portál szerint kutatások igazolják, hogy Nyugat-Európában is megrendült a szankciók támogatottsága, és az emberek egyre inkább aggódnak az Európai Unió és a saját országuk gazdasági helyzete miatt.

A kiemelt képen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (hirado.hu)

Ajánljuk még