logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elemző: Németország az esélyét is elveszti annak, hogy Oroszországból gázt tudjon vásárolni

| Szerző: hirado.hu
A németek többsége komolyan aggódik a megélhetése miatt – ez derül ki a Der Spiegel felméréséből. Az emberek borúlátóak: főként az infláció, az emelkedő energiaárak és munkahelyük esetleges elvesztése nyomasztja őket. A német energiaellátásnak a problémái jelentősen megnőttek kedd óta. Az Északi Áramlatban található szivárgásnak az a következménye, hogy Németország az esélyét is elveszti annak, hogy Oroszországból gázt tudjon vásárolni.

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője az M1 Ma reggel című műsorában a gázvezetékekkel kapcsolatban elmondta, hogy mindkét vezeték kifejezetetten Oroszországból Németországba szállít, kifejezetten a német igényeknek megfelelően.

A szakértő elmondása szerint a jelenlegi energiavészhelyzet szempontjából azért különösen súlyos ez, mert Németország energiaellátása eddig is a legproblémásabbak közé tartozott Európában. A következő hónapokban nem lesz az energiaellátás minden esetben biztosított Európában. Ez elsősorban Németországot érinti, hiszen mindezidáig nagymértékben az orosz gázból teremtette meg az energiát. És ez nem csak a fűtés meg a melegvíz vonatkozásában volt így, hanem az áramtermeléshez is nagyon sok gázt használt fel Németország – tette hozzá Szikra Levente.

Kapcsolódó tartalom

Továbbá kiemelte, hogy az áramtermelésben az atomerőművek leállítása is folyamatban van. Három ilyen erőmű működik Németországban, amiből mindet még idén terveztek megállítani. Végül úgy döntöttek, hogy kettőt ideiglenesen meghosszabbítanak jövő tavaszig, de egyet mindenképp leállítanak.

Tehát az áramtermelési lehetőségek is szűkülőben vannak Németországban

– állapította meg a szakértő.

Ennek az Északi Áramlatban található szivárgásnak az a következménye, hogy Németország az esélyét is elveszti annak, hogy Oroszországból gázt tudjon vásárolni. Ezáltal a német energiaellátásnak a problémái jelentősen megnőttek kedd óta.

Szikra Levente úgy fogalmazott:

„Mint köztudott, a háború kitörése egyfajta érzelmi, ideológiai reakciót váltott ki Európa nagy részéből.  Az energiaellátás kérdése nem egy ideológiai kérdés, ennek ellenére Nyugat-Európában mégis összekötötték ezzel az érzelmi kérdéssel, ami az energiaellátásban súlyos problémákat okozott. Az érzelmi reakció miatt Nyugat-Európában nincs erről nyílt vita. Ők a szankció elvét képviselik, és nincs arról egy társadalmi párbeszéd, amiről Magyarországon viszont van. Ezért nyugaton fel sem merül az, hogy másik irányú döntéseket hozzanak.”

Nem utolsó sorban a szakértő megállapította, hogy szerinte káros a szankciós politika, hiszen a gazdaság leállása már elkezdődött. Ennek ellenére Európában mégsem kezdődtek meg az önreflexiós reakciók.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke még a legutóbbi beszédében is azt hangoztatta, hogy a szankciós politika folytatódik, továbbá további javaslatokat is napirendre tűztek.

Kapcsolódó tartalom

Kapcsolódó hírek

Reagált a Kreml az Északi Áramlat gázvezeték meghibásodására
A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak.
Külföld
Senki sem tudja, mi okozta a szivárgást az Északi Áramlat gázvezetéken, de hajózási tilalmat és vizsgálatot is elrendeltek miatta
Az európai országok kedden sürgős kivizsgálást rendeltek el az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2, a Balti-tenger alatt Svédország és Dánia közelében futó két orosz gázvezetéken történt megmagyarázhatatlan szivárgás ügyében – <a href="https://www.reuters.com/business/energy/mystery-gas-leaks-hit-major-russian-undersea-gas-pipelines-europe-2022-09-27/">írja a Reuters.</a>
Külföld
A nyolcadik szankciós csomagot készíti elő Brüsszel – a legújabb embargók az atomenergiát is érintenék
Újabb, immár a nyolcadik szankciós csomagot készíti elő az Európai Bizottság Oroszországgal szemben. Az elképzelések szerint a legújabb embargó az atomenergiát, az információs technológiát és a gyémántipart érintené, de bővítené a globális fizetési rendszerből, a SWIFT-ből kiutasított bankok körét is. Utóbbi érintené a Gazprombankot is, így teljesen ellehetetlenülnének a gázvásárlások Oroszországtól. Az nem merült fel Brüsszelben, hogy a szankciókról az európai embereket is megkérdezzék, Magyarországon azonban hamarosan nemzeti konzultáció lesz – hangzott el az M1 Híradójában.
Külföld

Ajánljuk még