logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A katari világbajnokságon elmaradhat az LMBTQ-propaganda

| Szerző: hirado.hu
Több európai labdarúgó-szövetség is próbál nyomást gyakorolni a FIFA-ra, miután a szervezők megtiltanák, hogy a katari labdarúgó-világbajnokságon szivárványos karszalagot viseljenek a csapatkapitányok a pályán – számolt be az AP News. A portál kiemelte, hogy legutóbb a német és a francia labdarúgó-válogatott is csatlakozott ahhoz a nyolc európai csapat „OneLove” kampányához, amely Hollandiából indult el, és a diszkrimináció elítélésére hívja fel a figyelmet. Az ügy kapcsán az AP megjegyezte: a FIFA szabályai megtiltják a csapatoknak, hogy saját karszalagot vigyenek a világbajnokságra, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az irányítótestület által biztosított felszerelést kell használniuk.

A karszalagokért folytatott kampány egy nappal azután indult, hogy a katari emír az ENSZ New York-i közgyűlésén felszólalt, amelyben diszkriminációmentes világbajnokságot ígért. „A katari nép tárt karokkal fogadja a futballszurkolókat az élet minden területéről” – mondta Tamim bin Hamad Al Thani sejk a világ vezetői előtt tartott beszédében.

Az AP kifejtette, hogy nyolc európai nemzeti csapat támogatja a „OneLove” LMBTQ-kampányt, melyek között van Belgium és Dánia. Ellenben nem támogatja Horvátország, Lengyelország, Portugália, Szerbia és Spanyolország sem.

A politikai üzenetek propagálása kapcsán megjegyezték, hogy Robert Lewandowski lengyel csapatkapitány azonban a héten kijelentette, hogy az ukrán zászló kék és sárga színeit megjelenítő karszalagot visz magával Katarba.

Kapcsolódó tartalom

„Ha csapataink nevében viseljük a karszalagot, az egyértelmű üzenetet küld, amikor a világ figyel” – idézte Harry Kanet, az angol csapat kapitányát az AP News. A hírügynökség emlékeztetett: a karszalagok viselése jelenti a legújabb csatateret a játékosok számára, hogy politikai üzeneteket kommunikáljanak a Katarban rendezett világbajnokságon, ahol a homoszexuális cselekmények illegálisak, és a torna projektjeit építő migráns munkásokkal való bánásmód is évtizedek óta vita tárgyát képezi.

A svájci labdarúgó-szövetség álláspontját idézve az AP azt írta: azt szeretnék, ha Granit Xhaka kapitány olyan karszalagot viselne, amelyen egy sokszínű szív látható, amely az emberiség sokszínűségét képviseli. Szintén kiemelték a walesi labdarúgó-szövetséget, amely közleményt adott ki arról, hogy kérelmet nyújtott be a FIFA-hoz, hogy szivárványos karszalagot viselhessen. A FIFA azonban nem kommentálta a kérdést. Az AP hangsúlyozta: az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja a „One Love” LMBTQ-kampányt, így a Nemzetek Ligája mérkőzéseken is engedélyezi a csapatkapitányok számára a szivárványos szalag viselését.

A futball politikai üzeneteket is közvetített az elmúlt években

A szivárványos karszalag körüli vita kapcsán a cikk arra is emlékeztetett, hogy a futballisták az elmúlt években arra is felhasználták a mérkőzések nyilvánosságát, hogy aktuális politikai ügyekben közvetítsenek üzenetet. Mint írták, ilyen volt a térdeplés a mérkőzések kezdete előtt a pálya kezdőkörében.

(Később ilyen üzenet volt az LMBTQ-közösségek jogainak propagálása a 2021-ben megrendezett, eredetileg 2020-as Európa-bajnokságon, amikor szivárványos karszalagot viseltek egyes nemzeti együttesek csapatkapitányai, vagy amikor a Németország–Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzésen a szivárvány színben szerették volna kivilágítani a müncheni stadiont – a szerk.)

Az AP szerint a FIFA-nak most egy abban a kérdésben kell döntést hoznia, hogy támogatja-e néhány, a legbefolyásosabbak közé tartozó tagszövetségeket, amellyel viszont megszégyenítheti a rendező országot.

Az aktuális politikai üzenetek

A katari világbajnokság kapcsán azért alakult ki karszalagkampány, mert az UEFA tagszövetségeiből álló testület figyelemmel kísérte Katarban a munkajogi reformok és más emberi jogok terén elért előrehaladást a torna előtt. Mint a portál megjegyezte, ebbe a testületbe tartozik a norvég labdarúgó-szövetség is, amelynek elnöke, Lise Klaveness éles kritikát fogalmazott meg a katari projekttel kapcsolatban a FIFA márciusi, dohai éves találkozóján, a torna sorsolásának előestéjén.

Anglia és Wales azon szövetségek közé tartozik, amelyek szerdán elismerték a Katarban elért előrehaladást, amióta a gazdag emírség megnyerte a 2010. decemberi vb-rendezési szavazást. Az angol szövetség azonban elmondta, hogy a játékosok találkozni fognak néhány migráns munkással, akiket meghívnak majd az Al Wakrah-i edzőtáborába. Mint írták, Anglia ezen a héten Németországban is támogatta, hogy a FIFA és a világbajnokság szervezői kártalanítsák azon építőmunkások családtagjait, akik meghaltak vagy megsérültek, miután Katarba érkeztek stadionok, metróvonalak és szállodák építésére.

A Soros Györgyhöz köthető Amnesty International javaslata szerint a FIFA-nak 440 millió dollár jóvátételt kellene fizetnie, ami megegyezik a világbajnokságon részt vevő 32 csapatnak kifizetett pénzdíjjal.

A homoszexuálisok jogait illetően pedig a német szövetség hétfői rendezvényén egy meghívott, homoszexuáis szurkoló arra szólította fel a katari nagykövetet, hogy országa törölje el a homoszexualitás elleni törvényeket.

Abdulla bin Mohammed bin Saud Al Thani nagykövet viszont arra panaszkodott, hogy az LMBTQ-kérdések elvonják a figyelmet a versenyről.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még