Rendkívüli

Szamurájkarddal támadó férfi gyilkolt egy spanyolországi templomban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Húszmilliárd dolláros üzletté vált az embercsempészet a mexikói–amerikai határon

Húszmilliárd dolláros üzletté vált az embercsempészet a mexikói-amerikai határon, és a csempészkartellek legalább 2,6 milliárd dolláros tiszta haszonra tettek szert az elmúlt egy évben csak abból, hogy uralják az illegális bevándorlók által használt migránsútvonalakat, és azok használatáért pénzt szednek – jelentette a The Washington Times című napilap kedden.

A jobboldali-konzervatív amerikai napilap – hatósági eljárások vizsgálatán alapuló – online oknyomozó cikke szerint mind az illegális pénzforgalom, mind a tiszta nyereség jelentősen megnőtt az elmúlt 15 évhez képest, mivel sokkal több migráns érkezik az Egyesült Államok mexikói határára, és sokkal magasabb árat fizetnek fejenként a csempészeknek.

A lap emlékeztetett arra, hogy Joe Biden elnök 2021. januári hivatalba lépése óta megerősödött az amerikai illegális bevándorlás, amelynek mértéke folyamatosan növekedett az elmúlt 20 hónapban. Az Egyesült Államok határőrsége csak az elmúlt egy évben mintegy 2,2 millió illegális bevándorlót fogott el a mexikói határ amerikai oldalán.

Lebukott embercsempészek elleni eljárások adatai alapján a lap úgy tudja, hogy a mexikói migránsok átlagosan 8600 dollárt (3,6 millió forintot) fizettek idén a csempészeknek, ez 2000 dolláros (840 ezer forintos) növekedést jelent a 2019-es árakhoz képest. A salvadori, hondurasi és guatemalai illegális bevándorlók pedig 11 500 dollárt (4,8 millió forintot) fizetnek fejenként a hosszabb útvonal miatt – a lap adatbázisa szerint ugyanez 2020-ban még csak 9000 dollárba (3,8 millió forintba), 2019-ben pedig 7900 dollárba (3,3 millió forintba) került.

Ezek átlagárak az Egyesült Államok déli határán: a migránsok valamivel kevesebbet fizetnek Texas állam egyes részein, és valamivel többet Kalifornia államban.

Kiemelt képünk: Az Egyesült Államokat Mexikótól elválasztó kerítés egy szakasza a mexikói Chihuahua szövetségi állambeli Santa Teresa közelében 2018. április 9-én.(Fotó: MTI/EPA/Alejandro Bringas)

Ajánljuk még