Rendkívüli

Szamurájkarddal támadó férfi gyilkolt egy spanyolországi templomban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyertyafényes vacsorával a takarékoskodásért – a brit vendéglátóipar kreatív megoldásokkal próbálja túlélni az energiakrízist

| Szerző: hirado.hu
Az energiakrízis miatt Nagy-Britanniában a vállalkozások és a vendéglátóipar is arra kényszerül, hogy csökkentse az energiaköltségeit. Egy cornwalli vendéglő például, miután meglátta sokkoló augusztusi villanyszámláját, úgy döntött, hogy megpróbálja kihozni a helyzetből a legjobbat: hétfőnként lekapcsolják a villanyt, és romantikus, gyertyafényes vacsorával várják vendégeiket.

 

Az európai energiakrízist egyre jobban a saját bőrén érezheti mindenki. Nincs ez másképp Nagy-Britanniában sem, ahol a vendéglátóipar is drasztikus intézkedésekre kényszerül, ha szeretné túlélni a telet.

Így tesz például a The Guardian cikkében bemutatott camelfordi Masons Arms vendéglő is, ahol az egyre dráguló villanyszámlák miatt elkerülhetetlenné vált, hogy a tulajdonosok lépjenek.

Ezért úgy döntöttek, hogy lekapcsolják a villanyokat, és több száz gyertyával világítják meg a helyet, próbaképpen egyelőre csak hétfőnként.

A vendégeknek tetszik a megoldás. Azt mondják, kimondottan romantikusnak találják, és olyan, mintha egy időgéppel visszarepültek volna a 18. századba.

„Nyugodt érzés. Jelenleg mindenki nehézségekkel küzd, és ha ez a módja annak, hogy egy ilyen hely fennmaradjon, akkor támogatom” – mesélte az egyik vendég.

A tulajdonos, Katy Chawner-Woods azt mondta, az ötlet akkor jött, amikor kinyitotta az augusztusi villanyszámláját, és kisebb fajta sokkot kapott. 2574 font (1 170 559 Ft) szerepelt rajta, miközben tavaly kevesebb, mint a fele, csupán 1172 font (532 981 Ft) volt.

„Még magamhoz sem tértem a sokkból, amikor az egyik helyi lakos megjegyezte, hogy vissza kellene térni azokhoz az időkhöz, amikor a hely megnyílt 1753-ban”– tette hozzá.

Mások hagyományosabb spórolási eszközökhöz folyamodtak, csökkentették az étlapon található kínálatot vagy a nyitvatartási időt,

ők azonban úgy gondolták, valami mást próbálnak ki. Nem akarták, hogy 14 alkalmazottjuk közül bárki is elveszítse az állását, a környéken ugyanis nem könnyű munkát találni. Végül jött a gyertyafényes világítás ötlete.

A gyertyafénynek azért akad egy-két hátránya is. Van, aki például zseblámpára szorul, ha el akarja olvasni az újságját, a dartstáblát pedig nem használják, mert túl veszélyes.

A nyár végén érkezett a figyelmeztetés, hogy több ezer brit kocsmát fenyeget a bezárás, ha nem kapnak támogatást.

Az új kormány bejelentései a vállalkozásoknak szánt energiafogyasztási plafonról, valamint a sör- és borvám befagyasztásáról talán némileg enyhítették a problémát, de még mindig komoly aggodalmak vannak, így vélhetően egyre több vállalkozás szorul majd kreatív vagy kevésbé kreatív energiaköltség-csökkentő megoldásokra.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA/Andy Rain)

Ajánljuk még