logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az európaiak választ várnak Brüsszeltől, hogy meddig folytatja a szankciós politikát

Az európaiak választ várnak Brüsszeltől, hogy meddig folytatja még a szankciós politikát, és mikor látja be, hogy a büntetőintézkedések a gazdaságot recesszióval, a vállalkozásokat csőddel, az embereket pedig megélhetési válsággal fenyegetik – fejtette ki Orbán Viktor az Országgyűlésben. A kormányfő hangsúlyozta: ha visszavonnák a szankciókat, akkor az infláció a felére esne, az európai gazdaság pedig újra erőre kapna.

 

Az Európai Unió kitart a szankciók mellett és továbbra is fellép Oroszországgal szemben – jelentette ki néhány napja Ursula von der Leyen, az Európai Biztottság elnöke Strasbourgban. Vagyis hiába szenved Európa a saját büntetőintézkedéseitől, azok maradnak.

Sőt, Josep Borrell az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a múlt héten arról beszélt: Brüsszel újabb szankciókat akar Moszkvával szemben. Pedig számítások szerint már a mostaniak miatt is az európaiaknak ezermilliárd euróval kell többet fizetniük az energiáért, mint tavaly – erről a Magyar Hírlap írt.

Brüsszel szankciói nem váltották be a reményeket: Oroszország fél év alatt 158 milliárd eurót keresett energiaexportból, ami több mint a tavalyi egész éves eredmény.

Ráadásul ennek a pénznek a felét Európa országai fizették.

Kapcsolódó tartalom

Közben Európában a szankciók miatt kilőtt az infláció, több országban energiahiány van, emelkednek a rezsiköltségek és sokaknak nehézséget okoz a megélhetés. Sőt, a magas költségek miatt nehézipari vállalatok felfüggesztették fel a működést, és azt tervezik, hogy elviszik a termelést Európából.

Egy racionális lépés a vállalatok szempontjából, viszont ha a dolgozókat nézzük, az európai lakosságot, akkor az ő szemszögükből elvesznek állások, amik máshol, más kontinensen fognak majd megjelenni. Ez tartósan magas munkanélküliséget jelent Európában, ez tartósan alacsonyabb életszínvonalat jelent Európában” – mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) gazdaságpolitikai műhelyének vezetője az M1-en.

Az európai vállalkozások nagy bajban vannak a szankciók miatt és a recesszió réme fenyeget

mondta Orbán Viktor az Országgyűlésben. A kormányfő kiemelte: Európában egyre több a dühös ember, és a brüsszeli bürokratáknak meg kell érteniük, hogy nem hazardírozhatnak emberek sorsával.

Az európai gazdaság beleroppan a saját szankcióiba, pedig Brüsszel azt ígérte, hogy a büntetőintézkedésekkel Oroszország térdre esik, ami elhozza a háború végét – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: a szankciók globális gazdasági háborúvá változtatták az orosz–ukrán konfliktust, aminek a következménye, hogy június óta az egekben járnak az energiaárak Európában.

A földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd újabb egy hónap alatt megháromszorozódott. Ahogy önök is tudják, a Brüsszeli szabályok összekötik a villamos energia árát a gáz árával. Ezért ugyanez ment végbe a villamosenergia-piacon is. A villamos energia ára 2022 áprilisában 100 euró volt, ma 400–600 euró között mozog.

Kapcsolódó tartalom

A kormányfő kiemelte: Európa országait sokkolták az energiapiac változásai, ami visszaüt a lakossági árakban is, ugyanis évtizedek óta nem látott mértékű az áremelkedés.

Nálunk Magyarországon az energiaárak 100 százalékos növekedése 3 és 5 százalék közötti azonnali általános inflációt gerjeszt. Vagyis a mai 3–4-szeresére növekedő energiaár rögtön 15–20 százalékos áremelkedést jelent. Ebben élünk ma.”

A kormány álláspontja, hogy az Európát romba döntő krízist a szankciók visszavonásával lehet megállítani

– jelentette ki.

Ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is legalább megfeleződne. Szankciók nélkül az európai gazdaság újra erőre kapna és el tudná kerülni a fenyegető recessziót.

Orbán Viktor hangsúlyozta: gazdasági háborúban a magyar kormány az ország érdekeit, biztonságát és szuverenitásának megőrzését tartja a legfontosabbnak.

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Biztottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron)

Ajánljuk még