Rendkívüli

Szamurájkarddal támadó férfi gyilkolt egy spanyolországi templomban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Végső búcsút vettek Abe Sindzótól

| Szerző: hirado.hu
Állami gyászszertartás keretében kedden Tokióban eltemették a júliusban meggyilkolt volt japán kormányfőt, Abe Sindzót, aki a szigetország leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője volt. Japán háború utáni történelmében eddig csupán egyszer fordult elő, hogy egy politikus állami temetésben részesült.
Fotó: EPA/Philip Fong/Pool

Sindzót július 8-án egy kampányrendezvényen gyilkolta meg egy férfi, aki házilag készített fegyverrel végzett a politikussal. A gyilkosság sokkolta a japán lakosságot.

Japán háború utáni történelmében korábban csak egyszer volt politikusnak állami temetése – az Abe tiszteletére rendezett keddi esemény pedig óriási vitákat kavart.

Voltak is olyan hangok, amelyek nem értettek egyet ezzel az intézkedéssel.

A keddi szertartáson ennek ellenére több ezren vettek részt. A gyászolókat a néhai államfő özvegye, Akie vezette, aki férje hamvait egy selyemmel letakart temetési urnában helyezte el az oltáron.

A gászszertartáson számos vezető politikus is részt vett, köztük Kamala Harris amerikai alelnök, Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök – írta cikkében a BBC.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Abe Sindzó gyászszertartása Tokióban, 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP/Philip Fong)

Ajánljuk még