logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A nyolcadik szankciós csomagot készíti elő Brüsszel – a legújabb embargók az atomenergiát is érintenék

Újabb, immár a nyolcadik szankciós csomagot készíti elő az Európai Bizottság Oroszországgal szemben. Az elképzelések szerint a legújabb embargó az atomenergiát, az információs technológiát és a gyémántipart érintené, de bővítené a globális fizetési rendszerből, a SWIFT-ből kiutasított bankok körét is. Utóbbi érintené a Gazprombankot is, így teljesen ellehetetlenülnének a gázvásárlások Oroszországtól. Az nem merült fel Brüsszelben, hogy a szankciókról az európai embereket is megkérdezzék, Magyarországon azonban hamarosan nemzeti konzultáció lesz – hangzott el az M1 Híradójában.

Hajóról nézte meg Franciaország első tengeri szélerőműparkját a múlt héten Emmanuel Macron.

A francia elnök itt nemcsak arról beszélt, hogy duplájára kell felgyorsítani a megújuló energiaforrások telepítését, hanem arról is, hogy előre kell hozni az új atomerőművek megnyitását.

Franciaország ugyanis azt tervezi, hogy 2035-ig 14 új reaktort helyez üzembe. Az elemzők szerint azonban ezekhez nélkülözhetetlen lesz az orosz fűtőanyag.

Kapcsolódó tartalom

Az újabb, immár nyolcadik Oroszország elleni szankciócsomagon dolgozik Brüsszel – erről ír az Euractivra hivatkozva a Magyar Nemzet. Az előterjesztés érintené az atomenergiát is, ugyanakkor a hírek szerint éppen francia közbenjárásra a javaslatok közül mégis kikerülhet a nukleáris energia. Várhatóan a szankciók érintik majd ugyanakkor az információs technológiát és a gyémántipart.

A tervek szerint az újabb csomagról sem kérdezik majd meg az európai embereket – kivéve Magyarországon.

„Európában elsőként, Magyarországon megkérdezzük az emberek véleményét a szankciókról.”

Hétfőn a politikai évadnyitó beszédében, a parlamentben jelentette be a miniszterelnök, hogy újabb – ezúttal az Oroszország elleni szankciókról – tartanak nemzeti konzultációt. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az unió gyakran az európai értékek megsértésével vádolja Magyarországot, ám miközben a legfőbb európai érték a demokrácia, a szankciókat nem demokratikusan fogadták el.

Nemzeti konzultációt indítunk, ahol a magyar emberek elmondhatják a véleményüket, egyetértenek-e a szankciókkal, támogatják-e újabb szankciók bevezetését vagy sem. Arra kérem a magyarokat, hogy mindenki mondja el a véleményét. Mondja el, mert a szankciók minden magyar család életét érintik és érinteni is fogják.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor azt mondta:

az energiaárak drasztikus növekedéséért nem a gazdaság, hanem a politika, egészen pontosan a brüsszeli politikai döntések, a szankciók a felelősek.

A háború okozta gazdasági visszaesés és infláció tragikus, és félő, hogy a háború is eszkalálódhat – erről beszélt az M1-en a XXI. század Intézet elemzője. Nagy Ervin arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió szankciós politikáját fél évente felül kell vizsgálni, így a magyar emberek véleményét tükröző konzultáció erős felhatalmazás lehet a kormány kezében.

„Sehol nem kérdezték meg az állampolgárokat annak ellenére, hogy egyébként tényleg rengeteg városban tüntetések vannak emiatt. Magyarországon ez meg fog történni, és a kormányzatnak nyilvánvalóan az a célja, hogy ha létrejön egy ilyen egyetértési pont, tehát a kormányzati politika és az emberek véleménye egybeesik, akkor azt a kormányzati álláspontot az Európai Unióban sokkalta erősebben tudja majd képviseli, mint enélkül” – fejtette ki Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

Egyre több országban tiltakoznak az emberek, mert a szankciók miatt folyamatosan emelkednek az árak és romlik az életszínvonal

– erről beszélt Tóth Máté energiajogász is az M1-en.

„Azt látjuk, hogy a társadalmi reakciók – egyre több a tüntetés Németországban is, azért mutatják, hogy nem azonosul ezzel a lakosság, nem véletlen, hogy nem kérdezik meg Nyugat-Európában a lakosságot erről” – mondta Tóth Máté energiajogász.

A szakértő szerint a brüsszeli döntéshozók azért is hoznak bátran szankciós döntéseket, mert nincs közvetlen kapcsolatuk az európai választókkal, rájuk ugyanis valójában senki sem szavazott.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még