logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A migrációellenes AfD Kelet-Németország legerősebb pártja

| Szerző: hirado.hu
Egyre erősödik a német migrációellenes Alternatíva Németországért (AfD), amit a közvélemény-kutatásokkal foglalkozó Insa felmérése is alátámaszt, ugyanis az AfD Kelet-Németország legerősebb pártjává nőtte ki magát – számol be a Junge Freiheit. A lap hozzátszi, hogy a párt támogatottságának javulása országos szinten is megmutatkozik, míg az eddig közkedvelt politikusok, köztük Robert Habeck gazdasági miniszter vagy Karl Lauterbach egészségügyi miniszter népszerűsége erős hanyatlásnak indult.

Az Insa közvélemény-kutatása azt vizsgálta, hogyha a szövetségi választásokat jövő vasárnap tartanák, a válaszadók mely pártra voksolnának.

A felmérés eredménye szerint a migrációellenes Alternatíva Németországnak (AfD) pártja 27 százalékot érne el a keletnémet tartományokban, melyet egy százalékponttal lemaradva a jelenleg ellenzékben politizáló Kereszténydemokrata Unió (CDU) követne.

A kutatás továbbá arra is rámutatott, hogy a jelenleg kormánykoalícióban lévő Német Szociáldemokrata Párt (SPD) csupán 15 százalékot, míg a Zöldek pártja 14 százalékot kapna.

Kapcsolódó tartalom

A német kormányt alakító harmadik párt, a Szabad Demokrata Párt (FDP) még kevesebb szavazatot kapna, ami mindössze 7 százalékot jelent, így a kormánykoalíció összesen 36 százalékos eredményt érne el. A német Baloldal pártja (Die Linke) az FDP-t is megelőzve 8 százalékot tudhatna magáénak a felmérés szerint.

A közvélemény-kutatás azonban arra is kitért,

hogy az AfD-t Nyugat-Németországban átlagosan 12 százalékra mérték.

A nyugati területeken az első három helyet a Kereszténydemokrata Unió és Keresztényszociális Unió (CSU) 28 százalékkal, a Zöldek pártja 21 százalékkal, míg szociáldemokraták 19 százalékkal zsebelnék be, mögöttük lemaradva 8 százalékos eredménnyel a szabaddemokraták pártja, végül pedig a Baloldal pártja helyezkedik el 5 százalékos támogatottságával.

Alsó-Szászországban, ahol október 9-én tartanak választásokat, az AfD 9 százalékon áll az Infratest dimap közvélemény-kutató intézet felmérései alapján.

Az AfD már csak három százalékponttal marad el a szociáldemokratáktól

Ha a teljes német lakosságot nézzük, 15 százalék szavazna az AfD-re, mely egy százalékponttal több, mint amit az egy héttel ezelőtti felmérések mutattak. Ez az eredmény csupán három százalékponttal marad el Olaf Scholz kancellár pártjától (SPD).

A Bild német bulvárlap által megrendelt reprezentatív kutatás szerint a résztvevők 27,5 százaléka választotta a CDU/CSU-t, 19,5 százalék a Zöldek pártját és 8 százalék az FDP-t. A Baloldal pártja változatlanul 5,5 százalékon állt.

A közkedvelt baloldali politikusok népszerűsége is erősen hanyatlik

A felmérés egyik kérdése a politikusok népszerűségét firtatta, mely szerint a Zöldek minisztere, Robert Habeck gazdasági miniszter és a szociáldemokrata Karl Lauterbach egészségügyi miniszter népszerűsége zuhanó repülést vett.

A kutatás kimutatta, hogy a baloldali Karl Lauterbach mindössze a tizedik, és ezáltal az utolsó helyen áll 37,3 százalékos támogatottságával.

Közvetlenül előtte helyezkedik el Robert Habeck alkancellár, aki nemrég még a rangsor élén állt, ugyanis mindössze 39,8 százalék elégedett a politikus munkájával

– emlékeztetett a Junge Freiheit.

Annalena Baerbock német külügyminiszter 44,3 százalékkal áll a rangsor élén, mivel a lap szerint a politikus nyugat-németországi területeken nagy népszerűségnek örvend.

Kelet-Németországban azonban az iráni származású Sahra Wagenknecht, a Baloldal pátjának korábbi társelnöke vezeti a rangsort. A politikus Németországban 40,3 százalékkal az ötödik helyen áll.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még