logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rómából jelentjük: „Meloni sakk-mattot adott az olasz politikának”

Fölényesen nyerhetett a jobboldal az olasz parlamenti választásokon. Az exit poll szerint a szavazópolgárok a nemzeti érdekek védelmére, az illegális migráció és az energiaválság megállítására, és a családok támogatására mondtak igent, amikor leadták voksukat.

Jobboldali győzelmet hoztak az olasz parlamenti választások. A választások előtt Brüsszel minden eszközt bevetett, hogy Itáliának ne legyen szuverenista vezetése, de a végső döntést a szavazók hozták meg.

Kapcsolódó tartalom

Sárközy Júlia, az M1 Rómából bejelentkező riportere az eredmények kapcsán arról számolt be, hogy a választást követő első sajtótájékoztatón Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke egy táblát tartott a kezében, amire röviden csak annyit írt fel: „Grazie, Italia”, vagyis „Köszönöm, Olaszország”.

Giorgia Meloni Fotó: EPA/ETTORE FERRARI

„Az urnákból egyértelmű üzenet került ki: az olaszok az Olasz Testvérekre és a jobboldalra bízták az ország vezetését. Ez a visszavágás éjszakája, és megkezdődik a felelősségteljes politizálás időszaka”– hangsúlyozta Meloni, aki egységre szólította nem csak az olaszokat, hanem a politikai pártokat is.

Választási győzelmünk nem megérkezés, hanem kiindulási pont – tette hozzá a politikus.

Sárközy Júlia rámutatott, az egyelőre részleges adatok szerint a legnagyobb olasz párt több mint 26 százalékkal az Olasz Testvérek lett. A jobboldali szövetség a parlament mindkét házában megszerezte a többséget, miközben a baloldal jelentősen lemaradt.

Meloni győzelme sok tekintetben újdonság, hiszen évtizedek óta nem volt jobboldali párt a kormánypalotában.

A jobboldali koalíció másik pártja, a Matteo Salvini vezette Liga és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország tíz százalék alatt teljesített.

A riporter beszámolója szerint az olasz sajtó úgy kommentálta a győzelmet: Meloni sakk-mattot adott az olasz politikának, amelyet eddig férfiak uraltak. Győzelmével egy modern jobboldal veszi át az ország vezetését.

Olaszország új kormánya valószínűleg október utolsó napjaiban, november elején alakulhat meg, de a háttéregyeztetések valószínűleg már a következő órákban megkezdődnek.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még