logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Matteo Salvini: Gyönyörű eredmény született

Fölényes győzelmet aratott a jobboldal az előre hozott olaszországi választásokon: 60 százalékos többséget szerezhetnek a képviselőházban. A legerősebb pártként a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek végzett, annyi voksot kapott, mint a négypárti baloldali összefogás együttvéve – számolt be az M1 Híradó.

Már vasárnap este ünnepeltek az Olasz Testvérek párt eredményváró rendezvényén, Rómában. Az előzetes eredmények már ekkor azt mutatták: győzelmet aratott a jobboldali párt és vezetője, Giorgia Meloni, aki Olaszország első női miniszterelnöke lehet. Azt mondta: minden olasz kormányfője lesz.

Ha minket kérnek fel kormányalakításra, mi azt minden olasz ember érdekében fogjuk vállalni. Célunk a nép egyesítése, nem a különbségeinkre, hanem azonosságunkra alapozzuk programunk” – fogalmazott a kormányfőjelölt.

Hétfő reggelre azonban már bizonyos lett: több mint 90 százalékos feldolgozottságnál is a jobboldali összefogás fölényes győzelmével zárultak a választások. A voksok közel 44 százalékát szerezték meg, s így a képviselőházi mandátumok mintegy 60 százalékára számíthatnak. 26 százalékos támogatottsággal a legerősebb pártként az Olasz Testvérek végzett. Annyian voksoltak rájuk, mint a négypárti baloldali összefogásra összesen. A valaha volt legalacsonyabb részvétel mellett tartott választáson

a Matteo Salvini vezette Liga és Silvio Berlusconi Forza Italiája is 9 százalék alatt végzett.

Kapcsolódó tartalom

Matteo Salvini optimistán nyilatkozott a küszöbön álló koalíciós tárgyalásokról. Azt mondta: gyönyörű eredmény született, ami rég nem látott, évekig tartó politikai stabilitást teremthet Olaszországban.

A baloldal vereségét a 19 százalékon álló Demokrata Párt elnöke ismerte el.

Ez egy szomorú nap Olaszország és Európa számára. Kemény napok állnak előttünk. Mindent megtettünk, hogy elkerüljük ezt az eredményt, az elveinkért harcoltunk” – mondta Enrico Letta, majd kijelentette: a közelgő pártkongresszuson nem indul újra az elnöki tisztségért.

A közmédiának nyilatkozó Olaszország-szakértő szerint a választási eredmények világosan tükrözik az olaszországi közhangulatot. A baloldali pártok nem a megélhetési válsággal, hanem Giorgia Melonival foglalkoztak, és fasisztaveszéllyel riogattak.

Állandó témája volt a kampánynak is. Nemcsak a nehéz gazdasági helyzet, nemcsak az infláció, nemcsak a sárga csekkek, nem az energia, nem a háború, hanem a fasizmus. Ez volt a baloldalnak a teljesen elrontott kampánytémája” – fejtette ki Szomráky Béla.

Az új kormánynak nem lesz könnyű feladata, egyszerre kell végrehajtania választási programját, és rendbe tenni az immár évtizedek óta stagnáló olasz gazdaságot, mindezt úgy, hogy az európai baloldal részéről folyamatos támadásokra számíthat.

Kapcsolódó tartalom

Élisabeth Borne francia miniszterelnök már közvetlenül a választási eredmények nyilvánosságra kerülése után jelezte, Franciaország rajta fogja tartani a szemét az olasz kormányon, figyelve, hogy az megfelel-e az európai értékeknek.

Ezeket az értékeket, például az emberi jogokat és az abortuszhoz való hozzáférés jogát, mindenáron fenn kell tartani a tagállamokban” – emelte ki.

Bár Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök a választás előtt alig burkolt fenyegetéseket fogalmazott meg az olasz kormánnyal szemben, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott: a brüsszeli testület igyekezni fog konstruktív kapcsolatokat kiépíteni az új római kabinettel, és visszautasította, hogy az olasz választás a brüsszeli vezetés feletti ítélet lenne Európában.

Ajánljuk még