logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint hétszáz embert tartóztattak le az észak-iráni demonstrációkon

Az Irán északi részén több mint egy hete elkezdődött kormányellenes tüntetéseken már több mint hétszáz embert tartóztattak le a helyi rendőrség közlése szerint.

A tüntetéseket az váltotta ki, hogy szeptember 13-án meghalt egy őrizetbe vett fiatal kurd nő, a 22 éves Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert nem viselte a kötelező muzulmán kendőt. Halála újra felszította az indulatokat az országrészben a személyes szabadságjogok korlátozása, a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályok és a szankciók sújtotta gazdaság miatt.

Kapcsolódó tartalom

Ahmad Vahídi iráni belügyminiszter közölte szombaton, hogy az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat eredménye szerint a rendőrség nem hibáztatható az őrizetbe vett Mahsza Amini haláláért, a fiatal nőt nem verték meg és más módon sem sérült a koponyája. Szívrohamot kapott – jelentette ki a miniszter az IRNA hírügynökség szerint.

A dpa hírügynökség jelentése szerint Amini apja határozottan elutasította a jelentést. Azt állítja, hogy lányának nem volt semmilyen szívproblémája, így nem halhatott meg szívrohamban.

A demonstrációkon a Gilán tartományi rendőrség vezetőjének szombati tájékoztatása szerint 739 tüntetőt, köztük 60 nőt vettek őrizetbe, és tőlük fegyvereket, lőszert és robbanóanyagot is elkoboztak. A rendőrfőnök szerint a letartóztatott tüntetők több mint száz rendőr megsebesítéséért és közintézményekben okozott károkért felelősek.

A tüntetéseknek egyes források szerint 11, más adatok szerint már 50 halálos áldozata is van. António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak „a szükségtelen és túlzott erőalkalmazástól” a kormányellenes tüntetéseken.

Egy jogvédő szervezet által gyűjtött bizonyítékok szerint az iráni biztonsági erők szándékosan és jogellenesen éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre.

Kapcsolódó tartalom

Szombaton ismét több tucatnyi iraki és iráni kurd vonult fel az észak-iraki Erbilben. Az ENSZ helyi épülete előtt gyülekező demonstrálók Amini fényképét ábrázoló plakátokat tartottak fel, és Irán politikai és vallási vezetőjére, Ali Hamenei ajatollahra utalva azt kiabálták, hogy „halál a diktátorra”.

Kiemelt kép: Kormánypárti irániak nagygyűlésen vesznek részt Teheránban 2022. szeptember 23-án, a pénteki ima után. Az iráni fővárosban napok óta kormányellenes tüntetések zajlanak annak a fiatal nőnek a halála miatt, aki az erkölcsrendészeti őrizetbevételt követően halt meg. A 22 éves Masa Aminit azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Ajánljuk még