logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Összeroppanhat az unió gazdasága az Oroszország elleni szankciók miatt

| Szerző: hirado.hu
Miközben az európai gazdaság az összeroppanás határán áll, az unió vezetése továbbra sem tett le a nyolcadik szankciós csomag bevezetéséről. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint kulcskérdés, hogy ennek része lenne-e a gázembargó.

 

„Az Európai Unió szankciói érvényben maradnak, az EU továbbra is határozottan fellép Oroszországgal szemben, ebből nem engedünk”

– jelentette ki Ursula von der Leyen, múlt szerdán Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében.

Csütörtökön Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője be is jelentette, hogy újabb büntető intézkedésekre számíthat Moszkva.

Brüsszel optimizmusát a szankciókról azonban egyre több helyről cáfolják meg. Már a Wall Street Journal is elismerte, hogy az európai energiaválság egyik nagy nyertese az amerikai gazdaság, mert az egekbe szökő gázárak miatt egyre több Európai nagyvállalat dönt úgy, hogy az Egyesült Államokba helyezi át termelését.

A készülő újabb büntetőintézkedés-csomag lenne immár a 8-ik, amivel Brüsszel Moszkvát az ukrajnai háború befejezésére akarja kényszeríteni. A magyar kormány az előzőeket az uniós egység miatt megszavazta.

Szijjártó Péter az amerikai CNN-nek adott szombati interjújában vissza is utasította azt a vádat miszerint Magyarország inkább Oroszország oldalán állna.

Kapcsolódó tartalom

Mi, magyarok, már a kezdetektől fogva elítéltük ezt a háborút, és eddig nem vétóztunk meg egyetlen szankciós csomagot sem – mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter.

„Azt azonban egyértelművé tettük, hogy semmiképpen sem fogjuk az ország energiaellátását kockára tenni. Az energiaellátás Európában, különösen Közép-Európában egy földrajzi és infrastrukturális kérdés és jelenleg fizikailag lehetetlen az ország biztonságos olaj- és gázellátását az orosz források nélkül megoldani – tette hozzá Szijjártó Péter.

Azt ígérték, hogy ezek a szankciók Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek – jelentette ki Orbán Viktor Balatonalmádiban, a FIDESZ-KDNP frakcióülésén, a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

Szankciók nélkül az árak megfeleződnének, az infláció csökkenne, Európa gazdasága újra erőre kaphatna és elkerülhetné a fenyegető recessziót – idézi a lap a miniszterelnököt, aki hangsúlyozta: Ezért a szankciókat minél hamarabb vissza kell vonni.

„Európában a magyarok lesznek az elsők, akik elmondhatják az energiaszankciókról a véleményüket” – jelentette ki Kocsis Maté, a FIDESZ frakcióvezetője Balatonalmádiban.

Továbbá kiemelte: „Tudni fogjuk, hogy mit gondolnak a magyarok a szankciókról, a másik, hogy az európai vitákban, azokban a vitákban, amelyek a szankciók, az energia szankciók megszüntetéséről szólnak majd, vagy a mi szándékaink szerint arról szólnak majd, abban tudunk Európában egyetlenként hivatkozni az európia polgárok esetében a magyar polgárok álláspontjára.”

Elmondása szerint a magyar álláspont világos, és ebben a frakciók is egyetértenek, az őszi ülésszak alatt azon kell dolgozni, hogy ne legyenek energiaszankciók.

Kapcsolódó tartalom

Hortay Olivér a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágvezetője az M1-nek elmondta, hogy a küszöbön álló nyolcadik szankciós csomag kapcsán az a nagy kérdés merül fel, hogy a gázszállításokat valamilyen módon érinti-e az új intézkedéscsomag.

Hangsúlyozta:

„Az Európia Bizottság már lényegében a háború utáni hetek óta azon dolgozik, hogy teljeskörű energiaembargót vessen ki az Európai Unió Oroszországra. Van néhány tagállam, közöttük Magyarország, ami már nagyon korán jelezte, hogy ennek katasztrofális gazdasági és társadalmi következményei lennének. A vita lényegében azóta tart.”

Az elemző többek között arra is rámutatott: Ursula von der Leyen múlt heti évértékelőjéből kiderült, hogy az Európia Bizottság még mindig nem hajlandó elengedni ezt a javaslatát. Azt mondta: az Európai Bizottság továbbra is azt vizsgálja, miként lehetne bevezetni a gázár-plafont, ami valójában egy közvetett szankció, ugyanazt eredményezné, mint egy gázembargó, az orosz szállítások teljes megszűnését.

Kapcsolódó hírek

Szijjártó: Egy újabb szankciós csomag tovább mélyítené a válságot Európában
Szó sem lehet nyolcadik szankciós csomagról, már az eddigiek is több kárt okoztak Európának, mint Oroszországnak – jelentette ki Szijjártó Péter New Yorkban. A miniszter kiemelte: mára a büntetőintézkedésekről minden kétséget kizáróan kiderült, hogy azok nem érték el a céljukat. Ennek ellenére Brüsszelben még mindig vannak, akik újabb szankciókat akarnak. Szakértők szerint télen a saját választóik kényszeríthetik véleményük megváltoztatására a felelőtlen uniós politikusokat – számoltak be róla az M1 Híradójában.
Külföld
Alapjogokért Központ: A szankciós politika folytatása, fokozása tragédiához vezet
Az Európai Unió Oroszország elleni szankciós politikájának folytatása, fokozása tragédiához vezet – értékelte az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnökének szerdai évértékelő beszédét, amelyben „<em>maximálisan hitet tett</em>” a szankciós politika mellett.
Külpolitika
Maradnak a szankciók, és új kötelező migrációs paktumot akar Von der Leyen
Megtartotta évértékelő beszédét az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen kijelentette, hogy a szankciók érvényben maradnak, és az EU továbbra is határozottan fellép Oroszországgal szemben. Beszélt továbbá az Európát sújtó energiaválságról és egy új, kötelező migrációs paktum elfogadásáról is. Von der Leyen szerint az ukrán menekülthullám idején Európa példát mutatott szolidaritásból, de ez az eltökéltség hiányzik a migrációról szóló vitában. <em>„Az ukrán menekültekkel kapcsolatos fellépésünk nem lehet kivételes”</em> – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.
Külföld

Ajánljuk még