logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

The Wall Street Journal: Az európai energiaválság nagy nyertese az amerikai gazdaság

Az uniós szankciós politika miatt kialakult gazdasági folyamatok egyre inkább az Egyesült Államok kezére játszanak, mert Európát meggyengítette a háború – erről a tekintélyes gazdasági újság, a The Wall Street Journal írt. A lap szerint Európa még évekig szenvedni fog a szankciók hatásától, miközben az Amerikában termelő cégeknek jó kilátásai vannak – számolt be az M1 Híradó.

Az európai energiaválság egyik nagy nyertese az amerikai gazdaság – erről ír az egyik legnagyobb példányszámú amerikai lap, a The Wall Street Journal.

A lap szerint miközben az energiaárak vad ingadozása az ipari termelés leépülésével fenyegeti Európát, Washington számos ösztönzőt hozott létre a gyártás támogatására. A gazdasági folyamatok pedig egyre inkább az Egyesült Államok kezére játszanak, különösen a vegyi anyagokat, az akkumulátorokat és más energiaigényes termékeket gyártó vállalatok számára.

Az egekbe szökő gázárak miatt pedig egyre több Európai nagyvállalat dönt úgy, hogy az Egyesült Államokba helyezik át termelésüket. Példaként a Dán Pandora ékszergyártót, és a Volkswagent említi, amelyek amerikai terjeszkedést terveznek. Közben a Tesla pedig szünetelteti Németországi beruházását.

Kapcsolódó tartalom

Azt írják,

ha továbbra is maradnak az uniós szankciók, akkor még 2024-ben is magas gázárakkal kell szembenéznie Európának.

A lap által idézett közgazdászok szerint ugyanis a Kanadától, az Egyesült Államokon át Katarig terjedő földgázkitermelők középtávon is nehezen tudják majd helyettesíteni Oroszországot Európa ellátásában.

Miközben Európában az egekben vannak az energiaárak, az Egyesült Államokban szinte alig történt áremelkedés.

A The Wall Street Journal cikkében arra is figyelmeztet, hogy az európai feldolgozóipart érő károk örökre fennmaradhatnak, az energiaárak hatalmas ingadozása, illetve az ellátás bizonytalansága miatt.

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még