logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrajna fokozná az orosz energiahordozókra vonatkozó szankciókat

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Unió által Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók hatását kritizálta Oleg Ustenko, Volomidir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági főtanácsadója Berlinben. Habár az uniós mainstream szerint az orosz gazdaság megroppant a szankciók hatásától, Zelenszkij főtanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország idén többet keresett az energiahordozók exportján, mint amennyit a háborúra költött. A közgazdász sürgette a német politikai és gazdasági vezetőket, hogy fokozzák az orosz félre nehezedő gazdasági nyomást: hozzák előre az orosz kőolajexportra vonatkozó tilalmat, a földgázra pedig olyan ársapkát vessenek ki, amelyek legfeljebb a termelési költség megfizetését teszik lehetővé. Az ukrán főtanácsadó szerint bár valóban az energiaárak robbanásához vezetett Európában a háború, mégis úgy véli, hogy az európai emberek Ukrajna pártján állnak és hajlandók megfizetni ezt az árat.

 

„A háború emberi költségein túl Ukrajna erőfeszítései, hogy megvédje magát Oroszországtól, súlyos anyagi terhet ró az országra, amelyet csak külső támogatással tud elviselni” – idézte az AP hírügynökség Oleg Ustenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági főtanácsadójának szavait. Mint mondta, a győzelem gyorsasága nagyban függ attól, hogy Ukrajna szövetségesei milyen nyomást gyakorolnak Oroszországra.

Az AP kiemelte, Ukrajnának jelenleg havi ötmilliárd eurós havi költségvetési hiánya van, szemben azzal a hétmilliárd eurós hiánnyal, amelyet az ország 2022 egészére a háború kezdete előtt prognosztizált.

Kapcsolódó tartalom

Ukrajnának még több pénz és fegyver kell

A gazdasági szakértő kifejtette, hogy a háború előtti, 2022-re vonatkozó 3-4 százalékos gazdasági növekedési előrejelzések megdőltek, a bruttó hazai termék (GDP) pedig várhatóan 30-40 százalékkal fog zsugorodni ebben az évben. „A gyárak romokban hevernek, és Ukrajna termékeny földjeinek hatalmas részei megközelíthetetlenek vagy túl veszélyesek a gazdálkodáshoz” – emlékeztetett. Ustenko rámutatott, hogy az orosz–ukrán háború következtében mintegy 1000 milliárd dolláros kár érte eddig az ukrán gazdaságot. Ez az ötszöröse Ukrajna 2021-es GDP-jének – tette hozzá.

Az AP kiemelte, Ukrajna a további pénzügyi segítségen túl azt is reméli szövetségeseitől, hogy fokozni fogják az Oroszországgal szemben kivetett szankciókat, amelytől az orosz hadi gépezet meggyengülését várja. Az ukrán elnök gazdasági főtanácsadója úgy fogalmazott, rendkívül fontos, hogy a financiális támogatáson túl fegyvereket és lőszereket is biztosítsanak szövetségesei Ukrajnának.

Kapcsolódó tartalom

Rekordszinten az orosz bevételek

Ugyanakkor az Oroszországgal szemben kivetett szankciók kapcsán megjegyezte: a jelenlegi magas energiaárak mellett Oroszország többet keresett az olaj-, gáz- és szénexportból, mint amennyit a háborúra költött. „A pénz nagy része Európából érkezik. Ez nevetséges. Egyrészt arról beszélünk, hogy Ukrajnát anyagilag is meg kell segíteni, a másik oldalon viszont tudod, hogy Európából még mindig küldenek pénzt Oroszországba” – magyarázta Ustenko.

Zelenszkij tanácsadója Berlinben arról szerette volna meggyőzni a német politikusokat, hogy szigorítsák a Moszkva elleni szankciókat. A közgazdász elképzelése szerint ez magában foglalja az orosz olajjal szembeni EU-embargó előrehozását is, amely jelenleg december 5-i hatállyal lép hatályba. A földgáz esetében pedig Ustenko szerint a javasolt árplafonnak biztosítania kell, hogy a kifizetések a termelési költségekre korlátozódjanak.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán közgazdász emlékeztetett, több európai ország esetében is, amelyek az évek során erősen támaszkodtak az orosz gázra, mint például Németország, Moszkva már leállította a szállításokat.

Ustenko szerint csak az európai politikusok félnek

Ustenko szerint az európai emberek készek megfizetni a magasabb energiaköltségeket. „Valóban azt akarják, hogy a lehető leghamarabb megynyerjük ezt a háborút. Tudják, hogy miért fizetik ezt az árat” – vélekedett. A közgazdász szerint a német politikusok és gazdasági vezetők jelenleg félnek további szankciókról beszélni, mert tartanak annak politikai és társadalmi következményeitől.

Mint mondta, a magas energiaárak választási kérdéssé váltak Európában, és a kormányok jelentős támogatási csomagokat állítottak össze a polgárok számára az energiaszegénység leküzdésére ezen a télen. Azonban úgy véli, hogy az átlagos európai emberek Ukrajnát támogatják.

Kapcsolódó tartalom

A főtanácsadó szavait idézve az AP azt írta, az európai politikusoknak igazolniuk kell a válaszóik előtt az orosz–ukrán háború alatt tett cselekedeteiket. Ustenko szerint Ukrajna magabiztosan megnyeri a háborút, de azoknak a politikusoknak, akik semmit nem tettek az ukránok támogatásáért, nem lesz jövője a politikai életben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még