logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ritka felvételt mutatnak be a Beatles japán útjáról

A Beatles 1966-os japán turnéjakor készült ritka archív filmfelvételt mutatnak be szombaton a kelet-ázsiai országban.

A nyilvános felvételek közzétételét elősegítő, nagojai székhelyű szervezet (NPO) tájékoztatása szerint a 35 perc és 40 másodperc hosszú, fekete-fehér, hang nélküli anyagot, melyet a rendőrség készített, a nyugat-japán Tottori prefektúrán tartandó ombudsmani konferencián vetítik le.

A felvétel a Beatles első japán látogatásakor készült. Szerepel rajta a gombafejűek érkezése a tokiói Haneda repülőtérre 1966. június 29-én:

a rajongók gyűrűjében John, Paul, George és Ringo hagyományos japán happi kabátot viselve vonult be.

A Beatles a következő három napon öt koncertet adott a fővárosi Budokan harcművészeti csarnokban; a filmen az utolsó előadás eddig nem látott képsorai is megjelennek.

A bemutatót némileg beárnyékolja, hogy az NPO elveszítette azt a pert, amelyet a teljes, cenzúrázatlan film bemutatása érdekében folytatott, így a felvételen a rajongók és a rendőrök arcát kitakarták. Ennek ellenére a szervezet szerint az anyag történelmi szempontból, a Hirohito császár által fémjelzett Sóva-kor (1926-1989) dokumentumaként is érdekes.

A filmfelvétel létéről 2014 óta lehet tudni, a japán rendőrség azonban csak annak részleges közzétételéhez járult hozzá, ezért fordult a Központ a Legfelsőbb Bírósághoz, ám a pert 2018-ban végül elbukta.

Ajánljuk még