logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rendkívüli állapotot hirdettek a bolgár-török határtérség egy részén

Részleges rendkívüli állapotot hirdettek pénteken a bolgár-török határhoz közeli bolgár Haszkovo megye Szvilengradi és Topolovgradi járásaiban az illegális migránsok nagy száma miatt – jelentette be Minko Angelov helyi kormányzó.

A tisztségviselő elmondta, hogy a rendkívüli állapot péntek déltől szeptember 29-én 12 óráig marad érvényben. Az intézkedés oka a határ menti területeken a megnövekedett migrációs nyomás miatt kialakult bonyolult helyzet.

Célja az, hogy emberéleteket mentsenek meg, elkerüljék a lakosság vagyonában, az ország gazdaságában és a környezetben keletkező jelentős károkat – fejtette ki Angelov, akit a haszkovói tartományi közigazgatás sajtószolgálata idézett. A helyi Nova TV szerint hasonló intézkedésre készülnek Burgasz és Jambol megyében is.

A szófiai belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta 103 998 migráns próbált meg illegálisan bejutni Törökországból Bulgáriába,

ami több mint háromszorosa a 2021-es év azonos időszakában regisztrált számnak. Csak az elmúlt héten 6264 esetben próbálkoztak átlépni a határon illegálisan.

A rendőrség szinte naponta számol be arról, hogy az ország különböző területein illegális migránsok – főként szíriai és afgán állampolgárok – csoportjait tartóztatják fel.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Ajánljuk még