logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese: Oroszország a saját útját járja, és innen nincs visszaút

| Szerző: hirado.hu
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese vészjóslóan nyilatkozatott Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósításról tett szerdai bejelentése után – számolt be a Zero Hedge hírportál. „A nyugati vezetésnek és általában véve a NATO-országok minden polgárának meg kell értenie, hogy Oroszország a saját útját járja, és innen nincs visszaút” – fogalmazott Telegram-bejegyzésében Medvegyev.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán jelentette be, hogy Oroszországban részleges mozgósítást rendel el, amely a védelmi tárca szerint mintegy 300 ezer embert érint. Putyin bejelentése egy nappal azután történt, hogy négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régió a szeptember 23. és 27. közötti időszakra népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról.

Kapcsolódó tartalom

Az öt napig tartó népszavazás pénteken már meg is kezdődött az ukrajnai szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megyék orosz ellenőrzés alá került területein.

Vlagyimir Putyin mozgósításra felszólító beszédében úgy fogalmazott, hogy „ha országunk területi integritása veszélybe kerül, bizonyosan minden rendelkezésünkre álló eszközt bevetünk Oroszország és népünk védelme érdekében”.

Az orosz elnök továbbá hozzátette, Moszkva kész minden rendelkezésre álló eszközt bevetni területi integritásának védelmében.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese csütörtökön tett nyilatkozataiban tovább gondolta Putyin elnök szavait, és a népszavazással kapcsolatban elmondta, hogy az Oroszország által elcsatolt területeken és több területen, köztük a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, valamint Herszon és a Zaporizzsja megyék területein nincs visszaút, és akár a nukleáris opció is szóba jöhet.

Kapcsolódó tartalom

A népszavazások alkalmával a donbaszi köztársaságok és más területek Oroszország részeivé válnak. Az orosz fegyveres erők az összes elcsatolt terület védelmét jelentősen megerősítik.”

Oroszország továbbá bejelentette, hogy nemcsak a mozgósítási képességek, hanem bármilyen orosz fegyver, beleértve a stratégiai nukleáris és a modernebb fegyverek is felhasználhatók az ilyen jellegű védelemre

– írta pontokba szedve a meghozott főparancsnoki döntéseket Telegram-bejegyzésében Medvegyev.

A biztonsági tanács elnökhelyettese Telegram-bejegyzésében arról is írt, hogy mivel Oroszország rendelkezik bevethető fegyverekkel, „ezért nem kell a különböző tábornoki »nadrágcsíkkal« rendelkező nyugdíjas idiótáknak a Krím elleni NATO-csapásról beszélve ránk ijeszteni. A hiperszonikus fegyverek garantáltan sokkal gyorsabban elérik az európai és amerikai célpontokat”.

A nyugati vezetésnek és általában véve a NATO-országok minden polgárának pedig meg kell értenie, hogy Oroszország a saját útját járja, és innen nincs visszaút

– zárta nyilatkozatát Megvegyev.

Kapcsolódó tartalom

Bekövetkezhet egy esetleges nukleáris háború?

Egyes elemzők szerint Putyin nyilatkozata, amelyben hangsúlyozta, hogy nem blöfföl, elriasztásként szolgál a NATO számára.

Szerintem ezzel azt akarja (elérni az orosz elnök), hogy az emberek azt higgyék, megkockáztatná a nukleáris háborút. Nem hiszem, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy ezt a döntést meglépi, legalábbis nem nagyobb, mint egy nappal ezelőtt volt  – mondta Phillips O’Brien, a skóciai St. Andrews Egyetem stratégiai tanulmányok professzora.

Washington azonban komolyan veszi a nukleáris retorikát a hírportál szerint. Joe Biden amerikai elnök szerdán az ENSZ-közgyűlésen tartott beszédében Putyin nukleáris fenyegetéseit „nyíltnak, vakmerőnek és felelőtlennek” nevezte, továbbá arra figyelmeztetett, hogy ilyen háborúkat soha nem szabadna vívni, és hogy Oroszország tettei nyomán mindenkinek „megfagy a vére”.

Az amerikai elnök azt is kiemelte, hogy egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni,  az Amerikai Egyesült Államok nem törekszik hidegháborúra.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Dmitrij Asztahov)

Ajánljuk még