logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagy-Britanniában feloldották a palagáz-kitermelés tilalmát

| Szerző: hirado.hu
Nagy-Britannia csütörtökön hivatalosan is feloldotta 2019 óta érvényben lévő moratóriumot a palagáz kitermelésére. A szigetország azzal érvelt a döntés mellett, hogy az energiaellátás megerősítése abszolút prioritást élvez a jelenlegi időkben.

Az energiaárak az egekbe szöktek az ukrajnai háborút és a brüsszeli szankciókat követően. Nincs ez másképp az unióból kilépett Nagy-Britannia esetében sem, ahol októbertől 80 százalékkal emelkedik a fogyasztók energiaköltsége.

Kapcsolódó tartalom

A brit miniszterelnök, Liz Truss szeptember elején arról tájékoztatott, hogy ott engedélyezi a kormány a kőzetrepesztéses palagáz-kitermelést, ahol a közösségek azt támogatják – számolt be a Reuters.

A palagáz nem sokat segít az elszálló energiaárak enyhítésében ezen a télen,

mivel az iparág kialakításához évekre van szükség, ugyanakkor a hazai termelés növelése érdekében minden energiaforrást fel kell tárni – mondta Jacob Rees-Mogg üzleti és energiaügyi miniszter csütörtökön, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

„helyes döntés, hogy feloldottuk a szünetet, annak érdekében hogy kiaknázzuk az ország minden lehetséges erőforrását”.

A környezetvédő csoportok és egyes helyi közösségek korábban ellenezték a palagáz-kitermelést, mivel az iparági szabályozó hatóság szerint nem lehet megjósolni az eljárás által kiváltott földrengések nagyságát.

A technológia által okozott legnagyobb 2,3-es erősségű földrengést 2011-ben regisztrálták az észak-angliai Blackpoolban egy telephelyen. Ezt követően vezetett be a kormány egy olyan rendszert, amely felfüggeszti a munkálatokat, ha a Richter-skála szerint 0,5-es vagy annál nagyobb szeizmikus aktivitást észlelnek.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még