logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megütheti a baloldalt az illegális migrációs rekord az ausztriai elnökválasztáson

| Szerző: hirado.hu
A migrációpárti liberális vonal és a migrációellenes, szigorúbb szabályozást ígérő konzervatív irányzat között dőlhet el az osztrák elnökválasztás októberben. A politikai közbeszédet évek óta uraló illegális migráció problémája, valamint az európai emberek életszínvonalát megtépázó háborús válság hatásai együttesen hajthatják a jobboldal malmára a vizet. Habár a zöld-, liberális és szociáldemokrata értékek mentén politizáló és migrációpárti Alexander Van der Bellen elnök támogatottsága jóval magasabb a jobboldali jelölténél, az idei évben több mint kétszeresére emelkedett illegális migráció és a gazdasági válság közepén is a „hívatlan vendégek” integrációjára költött magas költségvetési összegek formálhatják az osztrák szavazók véleményét.

Egyre nagyobb nyomást helyez az osztrák kormányra az illegális migráció kezelése, miután a héten újabb rekordot döntött az Ausztriába érkezett illegális migránsok száma – írta a Remix News hírportál. Az írás kiemelte, hogy a helyi híreket a migránsválság uralja, miután idén több mint kétszeresére emelkedett az országba érkező illegális migránsok száma.

Kiemelték, hogy amíg 2021-ben 19 ezer migráns jutott be Ausztriába, addig 2021 szeptemberéig ez a szám már elérte a 47 ezer főt, a számok pedig hétről hétre rekordot döntenek. Mint írták, a jelenség komoly kihívás elé állítja a menekültpárti Alexander Van der Bellen elnököt, aki újraindul az október 9-i választáson.

A portál arra is kitért, hogy az illegális migránsok többsége a Közel-Keletről és Ázsiából érkezik, beleértve Afganisztánt, Pakisztánt és Indiát. A cikk szerint a közvélemény-kutatások folyamatosan azt mutatják, hogy az osztrákok ellenzik a tömeges bevándorlást, és még mindig frissen élnek az ország fejében a külföldiek által elkövetett szörnyű csoportos nemi erőszakok és terrortámadások.

Kapcsolódó tartalom

Hannes Amesbauer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szóvivője arra figyelmeztetett, hogy idén elérheti a százezer főt az illegális migránsok száma. A politikus szerint azonban a statisztikák látványos romlása továbbra sem készteti cselekvésre a belügyminisztert.

„Ausztria már most is hatalmas integrációs problémákkal küzd. Lassan minden negyedik ember külföldi származású”

– emelte ki, ami a politikus szerint megterheli az iskolákat, óvodákat, kórházakat és a lakhatási rendszert is.

Ráadásul az osztrák börtönök is túlterheltek, ahol az összes fogoly 50 százaléka külföldi – mutatott rá, majd hozzátette: a segélyezettek körében is meghaladja a 30 százalékot a külföldiek aránya.

Hannes Amesbauer szerint félrevezető lehet pusztán külföldiekre bontani a statisztikákat, mivel számos európai nemzet tagjai is Ausztriában élnek, úgy mint a németek vagy olaszok.

„A valóság az, hogy az afrikaiak, ázsiaiak és közel-keletiek a külföldiek kisebb hányadát teszik ki, mégis ezek azok a csoportok, amelyek a legnagyobb eséllyel követnek el bűncselekményt az országban, és kerülnek börtönbe.”

Fajsúlyos az illegális migráció kérdése

A portál kiemelte, hogy a jelenleg ellenzéki szociáldemokrata (SPÖ) párt is bírálta a kormány migrációs politikáját. Szerintük a belügyminiszter képtelen észszerű nemzetközi megoldást találni az illegális migráció kezelésére.

Kapcsolódó tartalom

A cikk arra is emlékeztetett, hogy bár az illegális migráció témája évek óta uralja az osztrák politikát, egyelőre csak az FPÖ előző belügyminisztere, Herbert Kickl hajtott végre szigorú intézkedéseket.

Mint írták, a felmérések szerint jelenleg mégis a migrációpárti Van der Bellen tűnik esélyesnek a választásokon, akinek 45 százalékos a támogatottsága, szemben az FPÖ elnökjelöltjének, Walter Rosenkranznak a 18 százalékos támogatottságával.

Ugyanakkor azt írták, hogy amennyiben Van der Bellennek nem sikerül átlépnie az 50 százalékot a választás első fordulójában, akkor a második fordulóban legnagyobb valószínűséggel Rosenkranzcal fog versenyezni, ami szoros eredményt hozhat. Emlékeztettek, hogy 2016-ban az FPÖ elnökjelöltje kis híján győzött a második fordulóban.

Az európai válság is kulcstényező

A cikk szerint az FPÖ már 2020-ban arra hívta fel a választók figyelmét, hogy az osztrák állam komoly kiadásokat fordít a külföldiek integrációjára. Mivel pedig a szankciós politika és a háború hatására az európai infláció komolyan érezteti hatását Ausztriában is, a konzervatív párt azon dolgozik, hogy idén még inkább reflektorfénybe helyezze a kérdést.

Kapcsolódó tartalom

A Nemzeti Tanácsban az FPÖ arról számolt be, hogy a „hívatlan külföldiek” megterhelik a költségvetést, és hatalmas összegeket emésztenek fel az állam pénzéből.

Kickl volt belügyminiszter elmondta, hogy az országban a külföldieknek juttatott szociális juttatások az alapellátástól a családi ellátásokig, beleértve az integrációt, a szociális segélyeket, az egészségügyet, a munkaerőpiaci politikát és az oktatást, kétilliárd eurót tesznek ki.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még