logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Georgiai kormányfő: Georgia kész a párbeszéd központjává válni Azerbajdzsán és Örményország között

Georgia kész a párbeszéd központjává válni Azerbajdzsán és Örményország között a térségbéli béke biztosítása végett – jelentette ki Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök csütörtökön New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán felszólalva.

Készen állunk a párbeszéd központjává válni, hogy megerősítsük a szükséges békét és stabilitást térségünkben. Georgia éppen ezzel a céllal járul hozzá a szomszédsági békekezdeményezéshez, amely magában foglalja mindhárom dél-kaukázusi ország részvételét” – mondta a georgiai kormányfő.

Hangsúlyozta egyben, hogy ez a békekezdeményezés nem hivatott kiváltani más, meglévő tárgyalási formátumokat. Egyben reményét fejezte ki, hogy Georgia jószolgálati közvetítőként léphet fel a felek között, ami elősegítheti a térségbéli biztonsági helyzet normalizálódását.

Garibasvili felidézte, hogy Georgia eddigi közvetítésének köszönhetően 2021 júniusában Azerbajdzsán átadott Örményországnak tizenöt foglyul ejtett katonát, Jereván pedig megküldte Bakunak azokat a térképeket, amelyeken az aknamezők helye van feltüntetve. További példaként hozta fel a közvetítésre Ararat Mirzoján örmény és Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszterek találkozóját idén július 16-án Tbilisziben.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy a szomszédsági békekezdeményezést először tavaly, az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán vetette fel Garibasvili a fekete-tengeri régió stabilitásának biztosítására.

Kapcsolódó tartalom

Örményország és Azerbajdzsán évtizedek óta viszályban áll egymással a hegyi-karabahi enklávé miatt, amely örmény többségű, de a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott. Örményország segítségével a helyi örmények a 90-es évek elején véres háborúban Hegyi-Karabah egészét, sőt a környező területeket is ellenőrzésük alá vonták.

A több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én lángolt fel újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított az örmények ellenőrizte enklávé és a környező területek visszafoglalására.

Hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet a felek 2020. november 9-én, orosz közvetítéssel fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben továbbra is rendszeresek az összetűzések.

Azerbajdzsán a múlt héten örmény provokációra hivatkozva támadást indított Örményország ellen. Megfigyelők szerint azt igyekszik kihasználni, hogy a fegyverszüneti vonalon békefenntartókat állomásoztató Oroszország erejét leköti az ukrajnai háború.

Jereváni források szerint a harcok kiújulása most nem Hegyi-Karabahra, hanem örményországi területekre összpontosult.

Ajánljuk még