logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Megvannak az eszközeink” – Az olasz választási kampány utolsó napján Ursula von der Leyen is megszólalt

Ha Olaszország a parlamenti választások után nehéz helyzetbe kerül, megvannak az eszközeink, mint Lengyelország és Magyarország esetében – idézte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Corriere della Sera napilap pénteken. Von der Leyen kijelentéseit szánalmas fenyegetésnek, intézményes visszaélésnek nevezte Matteo Salvini a Radio Capital rádiócsatornán.

Von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen mondott beszédében hozzátette, hogy akármilyen demokratikus kormány alakul a választások nyomán Olaszországban, az Európai Bizottság együttműködik Rómával.

Von der Leyen kijelentéseit szánalmas fenyegetésnek, intézményes visszaélésnek nevezte Matteo Salvini a Radio Capital rádiócsatornán.

A Liga vezetője szerint az Európai Bizottság elnöke teret tévesztett megfeledkezve, hogy minden európait képviseli, nem csak a baloldaliakat.

Matteo Salvini a jobbközép szövetség csütörtök esti római nagygyűlésén azt mondta,

a fél világ diktálni akarja az olaszoknak, kire szavazzanak, de Berlinnek, Párizsnak, Brüsszelnek meg kell nyugodnia, mivel a jobboldal fog győzni.

Kapcsolódó tartalom

A jobboldali Il Giornale azt írta, Washington semmilyen vétót nem emelt az esetleges jobboldali kormánnyal szemben.

A választási kampány utolsó napján, a szombati kampánycsend előtt Matteo Salvini a közösségi oldalain zajló négyórás egyenes közvetítésben létesít kapcsolatot a szavazókkal. Az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni Nápoly mellett a korábban baloldali munkásfellegvárnak tartott Bagnoli utcáin zárja kampányát. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) a római tereket igyekeznek megtölteni.

A közszolgálati RAI1 televízión csütörtök késő este sugárzott kampányzáróban a pártok vezetői egyenként válaszoltak a kérdésekre. Matteo Salvini a szerinte győztes jobboldali kormány legelső lépésének a rezsicsökkentést ígérte, hangsúlyozva, hogy ellenkező esetben karácsonyig egymillióan maradhatnak munka nélkül a termelés leállása miatt. Salvini hozzátette, hogy a legelső kormányülésen visszavezetik az illegális migrációt leállító rendelkezéseket. „Nem fogunk lemondani templomainkról, nem engedjük, hogy megváltoztassák imáinkat, évezredes történelmünket” – jelentette ki Matteo Salvini a jobbközép kampányzáró eseményén a római Piazza del Popolo terén.

A Enrico Letta, a PD főtitkára a most először szavazó fiatalokat buzdította voksolásra emlékeztetve, hogy közel négymillió új szavazót várnak az urnákhoz. Az M5S elnöke Giuseppe Conte bejelentette, hogy pártja nem lép szövetségre a baloldallal. Az ötcsillagosok legjobb döntésének nevezte a Draghi-kormány júliusi megbuktatását.

Milyen Olaszországra ébredünk hétfőtől? – kérdezte a Gazzetta del Mezzogiorno délolasz napilap, megjegyezve, hogy a választás az ország déli régióiban dől el, ahol az M5S, a PD és az FdI harcol a szavazatokért. A La Repubblica napilap rámutatott, hogy szoros verseny a kétszáz fős szenátusban várható, ahol a választási rendszer sajátossága miatt erős győzelem kell a többség megszerzéséhez.

Kapcsolódó tartalom

Kampányzáró televíziós szereplésében Giorgia Meloni kijelentette, hogy az Olasz Testvérektől egyedül a baloldal fél, mivel tart hatalmi rendszere elveszítésétől. A felmérések szerint esélyes miniszterelnök-jelölt Meloni a jövendőbeli kormány legsürgősebb lépéseként a gáz- és villanyáram árai egymástól való függetlenítését jelölte meg. Bejelentette, hogy a jobboldal energetikai csomóponttá akarja átalakítani a több irányból érkező vezetékrendszerrel bíró, valamint természetes forrásokban gazdag Olaszországot.

Giorgia Meloni az illegális bevándorlás azonnali leállítását sürgette a befogadásra jogosultak európai szétosztásával. Az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartása mellett kötelezte el magát, és egy úgynevezett kompenzációs alap bevezetését szorgalmazta a szankcióktól leginkább sújtott tagállamok számára. „Nem értek mindenben egyet Orbánnal a külpolitikában és Ukrajnával kapcsolatban (…), de tagadhatatlan, hogy a nyugati szövetségben vannak országok, melyek nyernek a szankciókon, mások viszont veszítenek” – jelentette ki Giorgia Meloni.

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen (Fotó: MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron)

Ajánljuk még