logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zuckerberg hatalmasat bukott a Facebook megreformálásán

| Szerző: hirado.hu
Óriási veszteségeket szenvedett el az elmúlt egy évben a Facebook alapítója – számolt be a Fox Business.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem jöttek be Mark Zuckerberg nagyratörő álmai. A techguru vagyona rohamosan csökken, mióta vállalata 2021 októberében Meta Platforms néven újjáalakult, és a metaverzumra helyezte a hangsúlyt.

A Bloomberg a világ leggazdagabb embereit nyomon követő listája szerint Zuckerberg idén eddig 71 milliárd dollárt – mintegy 28,9 ezer milliárd forintot – veszített, így 55 milliárd dolláros nettó vagyonával 2014 óta először visszacsúszott a rangsor huszadik helyére.

A cég legutóbbi beszámolója szerint Zuckerberg több mint 350 milliót birtokol a vállalat részvényeiből, amelyek értéke szerdára több mint 56 százalékkal csökkent.

A Facebook alapítójának vagyona februárban hatalmasat zuhant, miután a Meta a vártnál gyengébb eredményről számolt be 2021 negyedik negyedévében. A vállalat metaverzumos ambíciói szempontjából kulcsfontosságú virtuális és kiterjesztett valóságra összpontosító Reality Labs szegmens a tavalyi év utolsó három hónapjában 3,3 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el. Emellett a cég előrejelzései azt jósolták, az Apple iOS adatvédelmi módosításai további 10 milliárd dolláros csorbát ejtenek majd a cég 2022-es bevételein.

Kapcsolódó tartalom

Azóta a vállalat kihívásait tovább súlyosbította a növekvő gazdasági bizonytalanság és a TikTok rohamos felemelkedése által tüzelt versenyfutás.

A legutóbbi, júliusi negyedéves jelentésében a cég 6,69 milliárd dolláros (részvényenként 2,46 dollár) nettó nyereségről számolt be, az egy évvel korábbi 10,39 milliárd dollárral (részvényenként 3,61 dollár) szemben. Mindeközben a Meta bevétele 29,08 milliárd dollárról 28,82 milliárd dollárra  csökkent.

A szélesebb makrogazdasági bizonytalanság miatt továbbra is gyenge reklámkeresletre hivatkozva a vállalat 2022 harmadik negyedévére 26 és 28,5 milliárd dollár közötti bevételre számít.

A Metánál júliusban létszámstopot vezettek be a legtöbb közép- és felső szintű vezetői pozíciókban, melyet akkor azzal indokoltak, hogy a felvételi erőfeszítések meghaladták az aktív toborzási célokat a koronavírus-járvány utáni piacon.

Kiemelt kép: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, a Meta Platforms elnök-vezérigazgatója (Fotó: EPA)

Ajánljuk még