logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

WHO: A tesztelések visszaesése miatt nehezebbé válik az új vírusváltozások kimutatása

Nehezebbé teszi a koronavírus új változatainak kimutatását az, hogy világszinten csökken a tesztelések és genetikai elemzések száma – jelentette ki csütörtökön Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványügyi szakértője.

Maria van Kerkhove aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a vírus továbbra is „hihetetlenül nagy méretekben kering világszerte”, és a jövőben tovább mutálódhat. Eközben pedig „megszűnőben van az a képességünk, hogy kövessük világszerte a variánsokat és az alvariánsokat, mert csökkent a nyomon követés” – mondta van Kerkhove.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója ismét hangsúlyozta, hogy bár már látszik a világjárvány vége, továbbra is fenn kell tartani az ellene folytatott harc stratégiáit.

Tedrosz, aki videókapcsolat segítségével vett részt a sajtótájékoztatón New Yorkból, ahol az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vesz részt, kijelentette:

a világ most kezdi megpillantani a fényt az alagút végén, de még nem tartunk ott.

„Az, hogy látjuk a végét, még nem jelenti azt, hogy ott is vagyunk” – mondta. Bár a Covid-19 okozta halálozások heti száma csökkenőben van, a majdnem tízezer még mindig nagyon sok, amikor ezek többségét megelőzhetnénk – jelentette ki a főigazgató.

Ajánljuk még