Időjárás

A fél országban havazik, Budapesten is esett

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Magyarország abban érdekelt, hogy béke legyen Ukrajnában

| Szerző: hirado.hu
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban kijelentette, hogy az ENSZ közgyűlési hetében zajló tárgyalásokkal meg kell előzni azt, hogy még az eddigieknél is nagyobb baj legyen Ukrajnában. Hozzátette, Magyarország abban érdekelt, hogy minél előbb véget érjen a háború, és béke legyen – közölte az M1 Híradó.

A New York-i ENSZ-közgyűlésen részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai bejelentésére, amelyben részleges mozgósítást rendelt el, hogy

„mi Ukrajna szomszédságában nem tudunk mást mondani, mint hogy békét akarunk, és arra kérjük a világpolitika erős szereplőit, hogy végre beszéljenek egymással, végre állapodjanak meg egymással, végre legyen tűzszünet, és végre kezdődjenek olyan megbeszélések, olyan tárgyalások, amelyek elhozhatják a békét a szomszédságunkban, és véget tudnak vetni emberek tízezreinek, százezreinek, millióinak teljesen értelmetlen szenvedésének”.

Arról is beszámolt az ukrán újjáépítésről szóló konferencián, hogy Magyarország újjáépít egy iskolát és egy orvosi rendelőt Kijev régiójában. Hangsúlyozta:

Magyarország történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, amelyben másfél millió menekültet fogadott Ukrajnából.

Hozzátette: hazánk minden létező humanitárius segítséget megad, de ezután is ellenez minden olyan javaslatot, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a háború még tovább tartson.

Kapcsolódó tartalom

Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós beszédét eredetileg kedd estére ígérték, de végül csak tegnap reggel került adásba. Putyin kijelentette, a háború a terveknek megfelelően halad, de a Nyugat egyre fenyegetőbben lép fel.

„Az agresszív oroszellenes politikában a Nyugat minden határt átlépett. Folyamatosan fenyegetik az országunkat, a népünket. Bizonyos felelőtlen politikusok már arról beszélnek, hogy olyan rakétarendszereket adjanak Ukrajnának, amelyekkel a Krímet és más oroszországi régiókat is elérhetnek”

– indokolta Putyin a részleges mozgósítás elrendelését.

Kapcsolódó tartalom

Az Oroszországgal határos NATO-országok veszélyesnek ítélik a háború eszkalációját, és maguk is harckészültségbe helyezték fegyveres erőiket. Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter kijelentette,

„mivel a határaink mentén a Kalinyingrádi területen is mozgósítanak, meg kellett tennünk a szükséges lépéseket. A litván hadsereg gyorsreagálású egységeinél emeltük a harckészültség szintjét”.

Kijevben nyugodtan vették tudomásul az orosz bejelentést. Az ukrán kormány szerint a mozgósítás arra utal, hogy a háború nem Moszkva tervei szerint alakul. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra szólította fel a világ vezető politikusait, hogy a háborús helyzetre tekintettel mondjanak le a semlegesség álláspontjáról. A nyugati politikusok pedig sorra megerősítették, hogy további fegyverekkel támogatják Ukrajnát.

Kapcsolódó tartalom

Miközben Kína és Törökország továbbra is párbeszédet sürget Moszkva és Kijev között.

„Úgy gondoljuk, hogy a háborúnak soha nem lesz győztese, és egy tisztességes békefolyamatnak sem lenne vesztese. Ezért mindig is hangsúlyoztuk a diplomácia jelentőségét és a vita párbeszéddel való lezárását”

– mondta török elnök az ENSZ-közgyűlésen, New Yorkban.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még