logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Izraeli-palesztin konfliktus: Lapid a kétállami megoldás lehetőségéről is beszélt

Az évtizedek óta tartó palesztin-izraeli konfliktus feloldását lehetővé tevő kétállami megoldásról is beszélt Jaír Lapid izraeli kormányfő csütörtökön New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán felszólalva. Arról is biztosított mindenkit, hogy országa „mindent megtesz, ami csak szükséges” ahhoz, hogy Iránt eltántorítsa atomfegyver kifejlesztésétől.

A két nép számára két állam elvén alapuló megállapodás Izrael biztonsága, gazdasága és gyermekeink jövője szempontjából is helyes” – jelentette ki Lapid. Hozzátette, hogy bármilyen egyezség előfeltétele egy olyan békés palesztin állam lenne, amely nem fenyegetné Izraelt.

A kormányfő közlése szerint az izraeliek többsége kétállami megoldást szeretne. Azonban a jövendő palesztin állam nem szabad, hogy „terroristák támaszpontjává váljon”,

Izrael békében és biztonságban szeretne élni

– fűzte hozzá.

Vaszel Abu Jusszef, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának tagja a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azzal reagált, hogy a konfliktus megoldása csak a korábbi egyezségek tiszteletben tartásával, a telepespolitika leállításával és Kelet-Jeruzsálem palesztin fővárosként való elismerésével lehetséges.

Tom Nides jeruzsálemi amerikai nagykövet viszont bátornak nevezte Lapid beszédét, amely összecsengett Joe Biden amerikai elnök nyári izraeli látogatásán tett kijelentéseivel.

Lapid a felszólalásban újfent bírálta Izrael regionális riválisát, Iránt. „Az egyetlen mód annak megelőzésére, hogy Irán atomfegyverhez jusson, ha hitelt érdemlő katonai fenyegetést teszünk le az asztalra” – fogalmazott. „Vannak képességeink, és nem rettenünk vissza attól, hogy használjuk is őket” – tette hozzá.

Ajánljuk még