logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Belgiumban tüntetnek az egekbe szökő megélhetési költségek miatt

Az egekbe szökő megélhetési költségek és a megugró energiaárak miatt ezrek vonultak utcára szerdán a belga fővárosban. A tüntetők azt követelték, hogy fagyasszák be az árakat és növeljék a fizetéseket. A belga kormány korábban egy sor intézkedést bejelentett, többek között a középületek energiafogyasztásának csökkentését, valamint az energiaszolgáltató vállalatok többletnyereségének megadóztatását – számolt be róla az M1 Híradó.

„Az árakat fagyasszátok be, ne pedig az embereket.” „Hogyan vásároljak ennivalót?” „Állítsátok meg a drágulást!” – többek között ilyen feliratokkal tüntettek több ezren szerdán a belga fővárosban. A demonstrálók azért vonultak utcára, hogy kifejezzék nemtetszésüket a megugró energiaárak és az – ahogyan fogalmaztak – elviselhetetlen megélhetési költségek miatt.

Kapcsolódó tartalom

„Özvegy vagyok. Egyedül dolgozom a családban, a fiam még mindig egyetemen tanul. Az energiaszámlám majdnem 400 euró volt, miközben 1800-at keresek havonta. Ha hozzáadjuk a bérleti díjat és a többi költségemet, számolják ki, nem tudok többet fizetni” – mondta egy brüsszeli nő.

A belga statisztikai hivatal adatai szerint az infláció augusztusban csaknem 10 százalék volt, amely 1976 márciusa óta a legmagasabb szint.

Az élet elviselhetetlenné vált. Az emberek nem bírják tovább. Azt várjuk a kormánytól, hogy határozott lépéseket tegyen. Béremelésre van szükség” – mondta Lorenzo Scivoli szakszervezeti vezető.

Egy friss belga közvélemény-kutatás szerint a lakosság 64 százaléka aggódik amiatt, hogy nem tudja kifizetni a villany- és gázszámláját, amely az elmúlt év alatt több mint kétszeresére nőtt.

A megkérdezettek 80 százaléka azt mondta, hogy spórolnia kell az energiával és a vízzel.

„Ami az áramszolgáltatást illeti, azt tapasztaljuk, hogy egyre több vállalkozás szűnik meg, mert húszezer- vagy akár ötvenezereurós energiaszámlákat kapnak. Mit akarunk tenni valójában? Mit fogunk tenni ez ellen?” – tette fel a kérdést egy tüntető.

A belga kormány augusztus végén egy sor intézkedést jelentett be a megugró energiaárak leküzdésére, beleértve például a középületek energiafogyasztásának csökkentését. Ezenkívül javaslatot tettek az energiaszolgáltató vállalatok többletnyereségének megadóztatására, amire – mint ígérték – szeptember végéig javaslatot terjesztenek elő.

„Hazánkban már létezik a többletnyereség-adó, mégpedig az atomenergia-ágazatban. Az új javaslat célja az lesz, hogy ezt az intézkedést kiterjesszük az energiaszektor többi vállalatára is, amelyek profitja most nagyon magas” – mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök.

A kormányfő arról is beszélt korábban, hogy csökkentik a légkondicionálást a középületekben, az irodák és műemlékek világítását pedig este hétkor lekapcsolják.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: EPA

Ajánljuk még