logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A német szociáldemokraták hétéves kortól biztosítanák a nemváltást a gyerekeknek

| Szerző: hirado.hu
A berlini szociáldemokraták szerint a szülők belegyezése sem lenne szükséges a nemváltáshoz. Az elképzelései szerint a hétéves korú gyerekek– ha szükséges, szüleik akarata ellenére – önállóan változtathatnának keresztnevükön és nemi besorolásukon.

Az SDP egyik berlini kerületének csoportja szerint már a hétéves gyerekek számára is lehetővé kellene tenni – akár szüleik akarata ellenére is –, hogy megváltoztathassák nemüket és keresztnevüket. Az önrendelkezési törvény jelenlegi tervezetében még az szerepel, hogy a kiskorúak 14 éves kortól dönthetnek a változtatásról, és kell hozzá a szülők beleegyezése is. Láthatóan az SDP-nek ez így nem volt elég, ezért  a Transz felszabadítás most nevet viselő javaslatukban már új ötletek szerepelnek. Példának okéért a transzgyermekek gyámjaival kapcsolatban is meg kellene vizsgálni azt a kérdést, hogy kötelezhetők-e arra, hogy részt vegyenek tanácsadáson – írja a Die Welt.

Till Randolf Amelung genderkutató az újságnak adott interjúban bírálta a a tervezetet. Véleménye szerint a gyerekeknél a nemekkel kapcsolatos kérdések ebben a korai életszakaszban még nem rögzültek, és sok kérdés még igen képlékeny bennük.

Amelung, aki maga is transznemű, azt gondolja, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek a nemváltás papíron a helyes út, fontos, hogy a terapeuták és a szülők is részt vegyenek a döntéshozatalban.

Ennek ellenére az SPD legújabb elképzelésében még a gyámok megválasztását is ahhoz kötné, hogy mennyire felkészültek a transzemberekkel kapcsolatos kérdéskörben.

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még