logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„A helyzet nagyon súlyos” – A német élelmiszeripar kongatja a vészharangot

| Szerző: hirado.hu
A német fagyasztott és friss élelmiszerek gyártói arra figyelmeztetnek, hogy élelmiszer-ellátási hiány alakulhat ki, ugyanis sok vállalat küszködik a magas energiaköltségekkel, néhányan pedig emiatt akár a fizetésképtelenség szélére is sodródhatnak – számolt be a Junge Freiheit hetilap. A nehéz helyzetbe került cégek nyílt levében fordultak Olaf Scholz német kancellárhoz, Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszterhez és Cem Özdemir szövetségi élelmezésügyi miniszterhez.

 

„Az élelmiszeripar jelenleg a második világháború vége óta a legsúlyosabb válságát éli, ezért arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy jelentős élelmiszer-ellátási hiány alakulhat ki, amely a német lakosságot fenyegeti. A helyzet nagyon súlyos!” – fogalmaztak az élelmiszeripari vállalatok a német kormány tagjainak küldött nyílt levélben.

A válság különösen a közepes méretű fagyasztott élelmiszergyártók energiaigényes vállalkozásait érinti, amelyek az energiaválság miatt a létüket is fenyegető problémával néznek szembe. Mindemellett a német lap szerint további jelentős problémák is jelentkeztek a vállalatoknál, többek között az élelmiszerellátási láncok megszakadása, a munkaerőhiány, valamint a nyersanyag hiánya.

Kapcsolódó tartalom

Kiürülhetnek a német szupermarketek hűtőszekrényei és fagyasztói

A Junge Freiheit továbbá arra is rámutatott,

hogy az energiaköltségek nagymértékű növekedését a cégek már nem tudják megtakarítással vagy az eladási árak egy részének a vásárlókra történő áthárításával kompenzálni.

Egyes vállalatok „a gyártósorok küszöbön álló leállásától és az élelmiszer-elosztás hűtött logisztikai központjainak bezárásától tartanak”, és vannak olyanok is, akik már a csődre készülnek.

Ha a német szövetségi kormány nem tesz mielőbb ellenintézkedéseket, hamarosan kiürülhetnek a német szupermarketek hűtőszekrényei és fagyasztói – hangsúlyozta a hetilap.

A gyártók az energiaköltség-korlátozási program rövid távú feloldását követelik a mélyhűtési lánc valamennyi középvállalata számára, az ipar, a hűtőházak, a kereskedelem és a logisztikai szolgáltatások területén.

Annak érdekében, hogy az energiaellátás problémáira felhívják a német kormány figyelmét, az aggódó vállalatok nyílt levelet küldtek kormánytagoknak, többek között a szociáldemokrata Olaf Scholz német kancellárnak (SPD), Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszternek és a szintén zöldpárti Cem Özdemir szövetségi élelmezésügyi miniszternek is.

Kapcsolódó tartalom

A borítókép illusztráció.

Ajánljuk még