logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zelenszkij: Putyin valójában már augusztusban mozgósított

| Szerző: hirado.hu
Nem tartalmaz újdonságot Vlagyimir Putyin bejelentése a részleges mozgósításról, az orosz elnök ugyanis már az elmúlt hónapban végrehajtotta a műveletet. Mindez csupán azt jelzi, hogy problémákba ütközik az Ukrajna ellen harcoló alakulatok összeállítása – mondta Volodimir Zelenszkij, az orosz támadás ellen védekező ország államfője szerdán a Bild című német lapnak.

Ide kattintva olvashatja percről percre tudósításunkat az ukrán válságról

Volodimir Zelenszkij interjút adott a német Bild online híradójának, a Bild TV-nek szerda délután Kijevben. Az ukrán elnök azt mondta, hogy nem látta Putyin beszédét, de az „nem tartozik a kedvenc videóim közé”.

Minden szükséges információt megkaptam”, ezért az orosz elnök bejelentése „nem volt számomra újdonság”

– jelentette ki Zelenszkij.

Hozzátette: Putyinnak gondjai vannak a támadáshoz szükséges alakulatok, a tisztek és egyéb katonai személyzet kiállításával, és látja, hogy egységei egyszerűen megfutamodnak.

Kapcsolódó tartalom

Moszkva kadétokat (katonai iskolában tanuló diákokat) vet be Ukrajnában, srácokat, akik nem tudnak harcolni, és el is estek. Ezek a fiatal emberek még a képzésüket sem tudták befejezni, hozzánk jönnek és meghalnak – mondta Volodimir Zelenszkij.

Zelenszkij szerint az orosz elnöknek milliós sereg kell, mert látja, hogy az Ukrajnába vezényelt katonák nagy része elmenekül. Kiemelte: Vlagyimir Putyin „vérbe akarja fojtani Ukrajnát, de a saját katonáinak vérébe is”.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, nem tervezi az orosz megszállás alatt lévő területek visszafoglalásának leállítását. Éppen ellenkezőleg, „a terveknek megfelelően, lépésről lépésre haladunk előre”

– mondta, hozzátéve: biztos abban, hogy az ukrán erők az ország teljes területét felszabadítják.

Az orosz megszállás alatt lévő területek Oroszországhoz csatolásáról tervezett úgynevezett népszavazásokról azt mondta, hogy ezek „látszatnépszavazások”, amelyeket a nemzetközi közösség tagjainak 90 százaléka nem ismer majd el.

Vlagyimir Putyin televíziós beszédéről azt is elmondta:

nem számít arra, hogy az orosz elnök atomfegyvert vet be a háborúban, de nem is tudja kizárni ezt a lehetőséget.

Kapcsolódó tartalom

Mint mondta, nem hinné, hogy a világ megengedné neki, hogy használja ezeket a fegyvereket, de mivel nem lehet belelátni ennek az embernek a fejébe, vannak kockázatok.

Az azonban biztos, hogy nem lehet engedni az ilyen fenyegetésnek, hiszen „Putyin holnap azt mondhatja, hogy Ukrajna mellett Lengyelország egy részét is akarjuk, különben atomfegyvereket fogunk bevetni”.

Ezért „nem köthetünk ilyen kompromisszumokat” – jelentette ki Zelenszkij a Bild hírportálján bemutatott videóinterjúban.

Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Ukrán Elnöki Hivatal sajtóosztálya)

Ajánljuk még