logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biden az ENSZ-ben reagált Putyin bejelentésére

Az ENSZ alapokmányában rögzített elvek „szégyentelen megsértésével” vádolta meg Oroszországot szerdán az ENSZ-közgyűlésben Joe Biden amerikai elnök.

Ide kattintva olvashatja percről percre tudósításunkat az ukrán válságról

A közgyűlés 77. ülésszakának általános vitájában felszólalva az amerikai elnök kijelentette: „ez a háború egész egyszerűen lerombolja Ukrajnának a létezéshez való jogát”. Egyben bírálta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja lerohanja a szomszédját.
Biden megerősítette, hogy Ukrajna mellett állnak az orosz agresszióval szemben.

Biden megerősítette, hogy Ukrajna mellett állnak az országot ért orosz támadással szemben. Elítélte az amerikai elnök az Oroszország, Észak-Korea és más országok részéről megnyilvánuló nukleáris fenyegetést. Kijelentette, hogy

egy atomháborút nem lehet megnyerni, és soha sem szabad megvívni.

Azt is leszögezte, hogy Iránnak sohasem lehet atomfegyvere, és ennek biztosítására meg kell maradni a diplomáciai módszereknél.
Biden újabb 2,9 milliárd dolláros (1181 milliárd forintos) hozzájárulást jelentett be a világot sújtó élelmiszerhiány leküzdésére. Washington korábban már 6,9 milliárd dollárt ígért erre a célra.

Semmi más nem számít, ha bármely országban a szülők nem tudják etetni a gyermekeiket, bármi legyen is a megosztottságunk oka” – hangsúlyozta az elnök. Amerikai, európai és afrikai országok kedden közös közleményben sürgették, hogy sürgősen és közösen elégítsék ki világszerte több százmillió ember sürgős élelmiszerszükségleteit.

Az amerikai elnök beszédében támogatta a Biztonsági Tanács megreformálását, az állandó és nem állandó tagok számának növelését. A BT-nek jelenleg öt állandó tagja van – Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína –, valamint tizenöt nem állandó tagja. Biden hozzátette: a testületnek tartózkodnia kellene a vétó használatától.

Ajánljuk még