logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Súlyosan megosztja a német baloldalt az európai szankciók hatása

| Szerző: hirado.hu
„Európa legostobább kormányának nevezte” az Olaf Scholz-vezette szövetségi kabinetet a Die Linke, baloldali párt korábbi társelnöke múlt hét végén tartott parlamenti beszédében. A baloldali politikus azzal vádolta Scholzékat, hogy lényegében nyugati provokáció eredményeképp alakult ki a németországi gázellátási válság. Sahra Wagenknecht kifejtette: az ukrajnai háború bűncselekmény, de ostoba az a gondolat, hogy megbüntethetik Putyint azzal, hogy német családok millióit taszítják szegénységbe, és tönkreteszik a gazdaságukat, miközben a Gazprom rekordnyereséget termel. Az erős kritikával élő politikus szavai végül lemondási hullámhoz vezettek a saját pártján belül.

Két pártra szakadhat a német Die Linke baloldali párt, amelyet erősen megosztott az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben kivetett szankciók kérdése. A belső feszültség sorozatos lemondásokat váltott ki – számolt be róla a The Guardian. A portál szerint a német baloldali párt parlamenti működése is bizonytalanná vált, miután tavaly ősszel a három vagy több választókerületi mandátumot szerző pártokra vonatkozó külön rendelkezés értelmében alakíthattak frakciót. Ha a 39 küldött közül három lemond a pártról, a Die Linke elveszítené parlamenti frakciói státuszát, valamint a felszólalási időkre és a bizottsági tagságra vonatkozó kiváltságokat – mutatott rá a lap. Mint írták, a párt bennfentesei szerint a szervezeten belüli lemondások csak időben kérdésesek.

Ennek oka, hogy az elmúlt héten heves vitát váltott ki párton belül a korábbi társvezető, Sahra Wagenknecht azon nyilvános megszólalása, melyben azzal vádolta a német kormányt, hogy „példátlan gazdasági háborút indított a legfontosabb energiaellátójuk ellen”. Wagenknecht ennél is tovább merészkedett, és „Európa legostobább kormányának” nevezte az Olaf Scholz-vezette szövetségi német kormányt.

Kapcsolódó tartalom

Nyugati provokáció eredményének nevezte az orosz–német gázborút

A baloldali politikus kiemelte, hogy Oroszország biztosította Németország gázszükségletének több mint felét a háború tavaszi kitörése előtt.

„Igen, természetesen az ukrajnai háború bűncselekmény, de mennyire ostoba az a gondolat, hogy megbüntethetjük Putyint azzal, hogy német családok millióit taszítjuk szegénységbe, és tönkretesszük a gazdaságunkat, miközben a Gazprom rekordnyereséget termel?” – magyarázta Wagenknecht, akinek szavait a jobboldali, Alternative für Deutschland (AfD) küldöttei is tapssal fogadták.

A párton belüli megosztottságot érzékelteti, hogy The Gurdian belső értesülései szerint Dietmar Bartsch, a Die Linke társelnöke arra próbálta rábírni Wagenknecht a parlamenti felszólalása előtt, hogy kerülje el az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetésének leállítását az ukrajnai háború kitörése után. A beszédből végül kimaradt ugyan a gázvezeték engedélyeztetésének német oldalról történt leállítása, azonban a politikus azt kommunikálta a hallgatóság felé, hogy az orosz–német gázvitát a nyugati fél provokálta ki.

Kapcsolódó tartalom

Wagenknecht beszéde végén lemondásra szólította fel Robert Habeck gazdasági minisztert. Habeck azonban maradt, míg a Die Linkében lemondási hullám indult el.

Lemorzsolódás a pártban

Ulrich Schneider, a Der Paritätische német jóléti egyesület vezetője hétfőn a Twitteren jelentette be, hogy visszaadta tagságát a Wagenknecht pódiumra léptető pártnak. „Ez túl sok volt” – mondta Schneider, aki Németország legnagyobb önsegélyező kezdeményezéseinek ernyőszervezetét vezeti az egészségügyi és szociális munka területén.

Fabio di Masi, a Linke egykori képviselője, aki tavalyi képviselői tisztségének lemondása után is a legtermékenyebb pénzügyi szakértő maradt, egy nappal később jelentette be, hogy megválik tagságától, mivel nem akar többé felelősséget vállalni „a párt kulcsszereplőinek hibáiért”.

A Guardian rámutatott, hogy a támogatás elvezetése az alulról építkező szinten jelenik meg. A lap belső információkra hivatkozva azt írta, hogy a Die Linke az idei év első felében több mint 3000 tagot veszített, vagyis teljes tagságának 5,5 százalékát. Hiába, hogy a tavaly szeptemberi szövetségi választásokon a párt megszerezte a szavazatok 4,9 százalékát, azóta öt egymást követő tartományi választáson nem tudta átlépni a választói küszöböt.

Nemzeti és reformer szembenállás

Wagenknecht beszédét kritizálta Bodo Ramelow, Türingia baloldali miniszterelnöke is. A politikus szerint azzal vádolni a német szövetségi kormányt, hogy gazdasági háborút indított Oroszország ellen, megfordítja az okot és az okozatot. Ramelow szerint ez a megközelítés orosz propaganda. A cikk szerint annak ellenére, hogy a Die Linke vezetését a reformer baloldaliak uralják, a Wagenknecht köré szerveződő klasszikus baloldali tömb sokkal jobban prezentálja magát a sajtóban.

Kapcsolódó tartalom

Mint írták, a Wagenknecht-frakció legutóbb a hidegháborús korszak „hétfői demonstrációinak” újraélesztését szorgalmazva került a címlapokra. Arra ösztönözték a német lakosságot, hogy minden hétfőn vonuljanak utcára a nagyvárosokban, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat az energiaárak emelkedése ellen. A Guardian szerint viszont az értékrendbeli különbségek dacára a Die Linke parlamenti státusza kiegyensúlyozott.

A Taz című német lap cikke arról is beszámolt a héten, hogy Wagenknecht, hiába ellentmondásos a személye, prominens figura, akinek a támogatói azt tervezik, hogy szakadár pártként indulnak a 2024-es európai parlamenti választáson. Az elemzés szerint egy ilyen szétválás a Die Linke végét jelentené 15 évvel azután, hogy a Kelet-Németországi Szocialista Egységpárt utódja összeolvadt a szociáldemokraták pártjának Gerhard Schröder-vezette, kiábrándult részével. A Bundestag 2013–17-es ciklusában a legnagyobb ellenzéki erőt alkotta. Mint írták, a legnagyobb szakadás a reformisták és a hagyományos, nacionalista baloldal között van. Míg a reformisták egy olyan térben látják a párt jövőjét, ahol a különböző szakszervezeti és társadalmi igazságossági mozgalmak átfedik egymást, addig a Wagenknecht köré tömörült hagyományos baloldal azzal vádolja a párt másik felét, hogy elárulták a hagyományos baloldali értékeket.

Ajánljuk még