logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Putyin sok sikert kívánt Dodiknak a bosznia-hercegovinai választásokon

Sok sikert kívánt a közelgő választásokon Milorad Dodiknak, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjának Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden Moszkvában fogadta a politikust.

Putyin kifejezte reményét, hogy a hazafias erők megerősödnek Bosznia-Hercegovinában, ami szerinte lehetővé teszi a gyümölcsöző és kölcsönösen előnyös együttműködés további fejlesztését. Az orosz elnök Oroszország barátjának és szerb hazafinak nevezte tárgyalópartnerét.

Milorad Dodik azt mondta, hogy a felmérések szerint jó esélyekkel indul a boszniai Szerb Köztársaság elnöki posztjáért az október 2-án esedékes voksoláson. Hangsúlyozta, hogy elkötelezettje marad a Moszkvával folytatott együttműködésnek, amely szerinte erősíti Bosznia-Hercegovina pozícióit. Köszönetet mondott azért a támogatásért, amelyet Oroszország a hazájának nyújt, elsősorban az ENSZ Biztonsági Tanácsában, valamint a daytoni megállapodás pártolásáért.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kedden közölte, hogy az orosz gázvállalat a Szerb Köztársaságnak továbbra a szükséges mennyiségben és a hatályos szerződés szerinti árakon, a piaci feltételekhez való igazodás nélkül fog szállítani. A Gazprom korábban közölte, hogy 55,5 százalékkal növelte a Bosznia-Hercegovinába irányuló gázszállításokat 2022. január 1. és június 15. között a tavalyi azonos időszakához képest.

Dodik a moszkvai útját megelőzően a TASZSZ hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Bosznia-Hercegovinának nincs perspektívája a NATO-ba való belépés szempontjából, mert a Szerb Köztársaság ezt megakadályozná.

Bosznia-Hercegovinában a tervek szerint október 2-án választják meg az elnökség és parlamenti közgyűlés képviselőházának tagjait, a föderáció mindkét entitásának törvényhozását, valamint a Szerb Köztársaságban az elnököt és alelnököket.

Putyin a keddi találkozón azt is elmondta vendégének: bízik benne, hogy november 19-én Szentpéterváron a két ország labdarúgó-válogatottja barátságos mérkőzést játszhat egymással. A témát Dodik hozta fel, azt hangoztatva, hogy minden a tervek szerint alakul majd. Elismerte ugyanakkor, hogy a találkozónak vannak ellenzői, és közéjük tartozik az ukrán szakszövetség is.

Ajánljuk még