logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Német szociáldemokrata politikus szerint az Északi Áramlat 2 gázvezeték sohasem fog működni

| Szerző: hirado.hu
A Putyin utáni időkben sem fog földgázt szállítani az Északi Áramlat 2 gázvezeték – véli Alsó-Szászország szociáldemokrata (SPD) miniszterelnöke, Stephan Weil (SPD) – melyről a Die Welt napilap számolt be hétfői cikkében. Az Északi Áramlat 2 gázvezeték problémái már lassan egy éve húzódnak: a német energiaügyi szabályozó hatóság tavaly novemberben felfüggesztette ideiglenesen a gázvezeték engedélyezési folyamatát.

 

A Die Welt napilap kiemelte, hogy a tartományi miniszterelnök abban is biztos, hogy az Északi Áramlat 2 vezetéken – amely Ukrajnát megkerülve, a Balti-tenger alatt tenné lehetővé a gázszállítást Oroszországból Németországba –, sohasem fog orosz gáz Németországba érkezni. A vezeték engedélyezési folyamatát ugyanis a német szövetségi kormány még az orosz–ukrán háború előtt leállította.

Az Északi Áramlat 2 gázvezeték porblémái már lassan egy éve húzódnak:

a német energiaügyi szabályozó hatóság tavaly novemberben felfüggesztette ideiglenesen a gázvezeték engedélyezési folyamatát, és a döntés nagy port kavart Németország és Oroszország között.

Az Egyesült Államok pedig szankciókat vezetett be a gázvezeték építéséért felelős vállalatokkal szemben. Washington akkor az Európa energiabiztonságának védelméről szóló 2019. évi törvényre (PEESA) hivatkozott, mely megfogalmazása szerint felhatalmazást ad az Egyesült Államoknak nemzetbiztonsági és külpolitikai céljainak előmozdítására, különösen az olyan orosz gázvezetékprojektek kezelésére, amelyek kockázatot jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, fenyegetik Európa energiabiztonságát, és veszélyeztetik Európa politikai és gazdasági jólétét.

Mindezek ellenére Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég úgy nyilatkozott, hogyha szükséges, akkor az orosz fél hajlandó a vezetékrendszer üzembe helyezésére.

Az Északi Áramlat 1 vezetéken továbbra sem érkezik gáz

Az orosz Gazprom cég az Északi Áramlat 1 vezetéken teljesen felfüggesztette a gázszállítást, melyet azzal indokolt, hogy az Európai Unió által bevezetett szankciók miatt a felmerült technikai hibák javításához szükséges alkatrészek beszerzése nem lehetséges.

Az orosz fél augusztus 31-én kezdte meg a szervizmunkálatokat a rendszert működtető turbinákon. A karbantartás eredetileg három napig tartott volna, azonban a gáz áramlása leállt.

Kapcsolódó tartalom

A német kormány szerint az orosz fél „mellébeszél”, és a gázexport stopjának valójában politikai okai vannak – hívta fel a figyelmet a napilap.

Stephan Weil, Alsó-Szászország szociáldemokrata (SPD) miniszterelnöke szerint az energiapartnerség Oroszországgal soha többé nem fog létre jönni. A német kormány nagymértékben elvesztette a bizalmát Oroszországgal szemben, ezért elképzelhetetlenek tartja, hogy Németország energiaigényét ismét Moszkvára alapozza.

 Az együttműködés véglegesen megszűnt, ám a Nyugat ebből a helyzetből sokkal gyorsabban talpra fog állni, mint Oroszország” – fogalmazott a politikus.

Német cégek az Északi Áramlat 1 vezeték leállása ellenére leadták földgázrendelésüket, ám kétséges, hogy az igényelt mennyiség megérkezik-e.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még