logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre több kenyai márka karolja fel a nemek nélküli divatot

| Szerző: hirado.hu
Miközben Kenyában tombol a gyermekéhezés, a brit The Guardian arról cikkezik, hogy mekkora problémát jelent az LMBTQ+ emberek rendszeres diszkriminációja az afrikai országban. Erre szerintük az egyik megoldást jelentheti, hogy egyre több kenyai divatmárka karolja fel a nemek nélküli ruházkodás témáját. A Vivo és a Bold Network közös kollekciója a Zoya X Bold a fiatalabb, hangosabb generációt célozza meg a nem bináris öltözékekkel.

 

A Vivo divatmárka és a Bold Network Afrika – egy queer (nem heteroszexuálisak vagy ciszneműek) történetmesélő platform – közös kollekciója, amely a Zoya X Bold nevet viseli júliusban jelent meg. Emellett pedig egyre több más kenyai cég fogadja el a nemek nélküli divatot – írja a The Guardian.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sevaria (@sevaria.ke) által megosztott bejegyzés

Chris Muriithi, a Bold Network Africa vezérigazgatója szerint a divatnak befogadóbbnak kell lennie.

„Hosszú ideig a férfirészlegre kellett mennem, hogy egyáltalán egy inget vehessek” – panaszkodott a nem bináris Muriithi.

A Vivo divatmárka vezérigazgatója szerint a piacon kapható ruhák egy nagyon bináris világot feltételeznek. Elmondta, sok más vállalkozás tétovázik, hogy állást foglaljon a „szexuális és nemi inkluzivitás kérdésében”, mivel fél hogy elveszíti vásárlóit.

Ashton Laurence az új kollekció 23 éves modellje úgy fogalmazott, hogy a kettősség megfojtja a kreativitást. Elmondta: „Felnőttként nagyon untam látni, hogy a férfiak hogyan öltözködnek a tévében. Mindig ugyanaz volt – fekete szmoking, fehér ing –, a nőknek viszont annyi különböző öltözködési kifejezésmódjuk volt.”

Laurence naponta szembesül a zaklatásokkal, de nem riad vissza attól, hogy megnövessze a haját, szemceruzát és hálós mellényt viseljen. Szerinte ez egy óda fiatalabb önmagához, akit nőies fiúként jellemez.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ashton Laurence (@eyelinermonarch) által megosztott bejegyzés

Nairobiban, Kenya fővárosában nem sok hozzá hasonló embert látott Laurence, ezért szeretne a hozzá hasonlóknak példaként szolgálni.

„A srácoknak lehetőségük kellene hogy legyen arra, hogy dögös rózsaszínt viseljenek, és ne kérdőjelezzék meg őket a szexuális preferenciáikról” – mondta.

Hozzátette, gyakran nőkhöz társított anyagokkal, például selyemmel kísérletezik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ashton Laurence (@eyelinermonarch) által megosztott bejegyzés

A cikk szerint az LMBTQ+ emberek rendszeres diszkriminációval és erőszakkal szembesülnek Kenyában.

Arról azonban már nem esett szó, hogy az afrikai országban az UNICEF adatai szerint az első negyedévében 71 százalékkal több gyerek került kórházba az éhezés következtében mint az előző év hasonló időszakában. De más problémákkal is küzdenek Kenyában: például egy 2020-ban készült felmérés szerint a felnőtt lakosság több mint 4 százaléka HIV-fertőzött.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még