logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A transznemű egészségügyi szövetség már korhatár nélkül is elvégezne nemátalakító beavatkozásokat

| Szerző: hirado.hu
A World Professional Association for Transgender Health, azaz a Transzneműek Egészségügyi Világszövetsége (WPATH) eltörölte a kiskorúak nemváltásával kapcsolatos orvosi kezelésekhez szükséges alsó korhatárra vonatkozó ajánlásait, és azt javasolja, hogy a szülőket államilag zárják ki az orvosi döntések meghozatalából, ha elutasítják gyermekük transznemű identitásának megerősítését.

A napokban a WPATH egész világot behálózó, vezető transznemű egészségügyi szövetség kiadta legújabb iránymutatásait, amelyet az amerikai Daily Wire szemlézett.

Mint írták: törölték azokat a kiskorúak számára a pubertásblokkolók, a hormonok és a műtétek igénybevételére vonatkozó, kifejezetten meghatározott minimális életkort megszabó ajánlásokat, amelyek a korábbi kiadásokban még megtalálhatóak voltak.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátették: az új iránymutatás azt is javasolja, hogy ha a szülők nem erősítik meg gyermekük újonnan választott identitását, az államnak legyen lehetősége beavatkozni, hogy segítse a gyermek nemváltását.

A Daily Wire cikkében megjegyezte: a WPATH-irányelveket a nemi diszfóriával diagnosztizáltak egészségügyi irányadó normának tekintik, és széles körben használják a kórházakban és klinikákon az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban. A WPATH-irányelvek nagy befolyással bírnak a nagy orvosi csoportok, köztük az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Pszichológiai Társaság, valamint az egészségbiztosítók számára világszerte.

A portál hozzátette: bár a WPATH a legújabb hivatalos iránymutatásaiban már nem ad kifejezett minimum életkorra vonatkozó ajánlásokat, alapos olvasás után megállapítható, hogy egyes eljárásokra vonatkozó életkori javaslatokat beleszőttek a szövegbe.

Ilyen például, amikor a serdülőkről szóló 6. fejezet azt állítja, hogy a nemek közötti hormonok már 14 éves korú gyermekeknek is beadhatók.

„Az újabb iránymutatások szerint kényszerítő okok szólhatnak amellett, hogy a [nemi hovatartozást megerősítő hormonterápiát] 16 éves kor előtt kezdjék el, bár korlátozott számú tanulmány áll rendelkezésre azokról a fiatalokról, akik 14 éves koruk előtt kezdték el a hormonkezelést” – áll a WPATH–ajánlásában.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Ajánljuk még